Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lockebo

Lönegapet minskar i kommunen

Lönegapet mellan män och kvinnor anställda av Jönköpings kommun har minskat under den senaste mandatperioden.

Annons

Under den senaste mandatperioden har lönegapet minskat mellan män och kvinnor som är anställda av Jönköpings kommun.

– Jag är mycket stolt över det målmedvetna arbete som bedrivits, säger Anna Mårtensson (L).

Enligt ett pressmeddelande från Jönköpings kommun har lönegapet mellan manliga och kvinnliga anställda i Jönköpings kommun minskat till 1,15 procent under den senaste mandatperioden.

Målet var att lönegapet skulle fortsätta att minska under mandatperioden 2015-2018. Det har minskat för varje år och jämfört med år 2017 då lönegapet var 2,39 procent ses den största skillnaden. År 2016 låg det på 2,80 procent och år 2015 2,86 procent.

Annons

Annons

Räknas som kvinnodominerande

– Vi har jobbat aktivt med att minska lönegapet mellan män och kvinnor genom att satsa på arbetsgrupper med störst behov. Satsningarna har inneburit att höja lönerna i kvinnodominerade arbetsgrupper och på så sätt jämna ut lönerna, säger Anna Mårtensson, ordförande i personalutskottet (L), i pressmeddelandet.

Yrkesgrupper som har minst 60 procent kvinnor anställda räknas som kvinnodominerade. Det innefattar yrkesgrupper som till exempel lärare och skolledare och akademikergrupper på socialförvaltningen som sjuksköterskor, enhetschefer och biståndshandläggare.

Med stöd av det centrala löneavtalet inom Kommunals område har även en satsning på undersköterskor genomförts.

”Vara en förebild”

Trots att lönegapet har minskat motsvarar det återstående lönegapet omkring 60 miljoner kronor på årsbasis. Arbetet med att minska lönegapet fortsätter.

– Jag är mycket stolt över det målmedvetna arbete som bedrivits men vi får inte slå oss till ro förrän vi helt eliminerat lönegapet. Jönköpings kommun ska vara en förebild som arbetsgivare, säger Anna Mårtensson.

Fotnot: Lönegapet är skillnaden i medellön som återstår när hänsyn tagits till att kvinnor och män ofta befinner sig inom olika yrkesområden inom kommunen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy