Annons

Annons

Annons

Annons

Ny fotbollsarena Jönköping

Arenan: ”Många som är less”

Text: 

Kommun Demokraterna vill bygga en ny fotbollsarena och ett badhus vid Vägporten nära E4 på Rosenlund. Men förslaget är inte särskilt populärt hos Kristdemokraterna som fortfarande förespråkar en utveckling av Stadsparksvallen.

Andreas Sturesson, Kristdemokraterna.

Kommun Demokraterna har tidigare förespråkat att den nya fotbollsarenan ska byggas vid Vägporten på Rosenlundsområdet nära Elmia.

Nu utvecklas alltså idén ytterligare. Genom att bygga såväl arenan som ett nytt badhus på samma plats ser partiet att flera bitar skulle kunna vara gemensamma. Det skulle bland annat kunnat finnas en gemensam restaurang- och servicedel och en vaktmästare för båda ställena.

Annons

Annons

Men Kristdemokraternas kommunalråd Andreas Sturesson är inte lika övertygad om föreslagets förträfflighet som Kommun Demokraterna.

– För det första, en ny arena på den platsen torde fortfarande vara betydligt dyrare än att utveckla den arena (Stadsparksvallen) vi redan har. Redan där så tycker jag att det är en mindre god idé, säger Sturesson.

Han är också kritisk mot tankarna på ett helt nytt badhus.

– För det andra så finns det inget beslut i vår kommun om att bygga ett nytt badhus. Man förutsätter att det ska byggas nytt badhus men det har inte partierna beslutat. Det är en oerhört kostsam historia. Utgår man från det man har (Rosenlundsbadet) och gör en så pass omfattande renovering att man kan se det som ett nytt badhus är det billigare än att börja från början, säger Sturesson.

– Alla fullmäktigepartier är överens att utreda hur man ska hantera badhusfrågorna i kommunen. Det behöver ju göras åtgärder på Rosenlundsbadet inom några år och även på längre sikt. Men det är inte den enda badanläggningen som finns. Den utredningen är inte klar. Det är konstigt att man drar slutsatser innan man har fått svar.

”Måste hushålla med skattemedlen”

Sturesson ser även problem med de gemensamma delarna som Kommun Demokraterna förespråkar.

– Jag inte säker på att fotboll och simning har stora samordningsvinster. Hur ska det vara när det är match? Ska man då inte kunna bada på grund av att omklädningsrummen är upptagna?

Kristdemokraterna har hela tiden förespråkat en utveckling av den befintliga Stadsparksvallen.

Annons

Och efter Kommun Demokraternas nya förslag är det knappast troligt att partiet kommer ändra sin ståndpunkt i den omtvistade och bitvis infekterade frågan.

Annons

– Vi måste hushålla med skattemedlen på allra bästa sätt. Det gör man om man väljer Stadsparksalternativet, säger Sturesson.

– Jag tror att ganska många människor är ganska less på arenadiskussionerna. Att utveckla den arena vi har är det som går snabbast. Det innebär att för fotbollen så är det just den lösning som på kortast tid ger en arena som uppfyller Svenska fotbollsförbundets krav.

Kommun Demokraterna ser också flera andra samordningsvinster med sitt förslag.

Vill bygga parkeringshus

Partiet föreslår även att ett parkeringshus kan byggas i närheten. Dessa parkeringsmöjligheter skulle då också kunna utnyttjas av Elmia vid bolagets olika mässor. Då mässbolaget planerar en större utbyggnad skulle ett nytt parkeringshus kunna avlasta de redan befintliga parkeringarna.

– Det låter enkelt att bygga ett parkhus. Det är bland det dyraste man kan bygga. Det är det som har gjort att Elmiaalternativet – att bygga på deras parkering – inte har varit en billig lösning, säger Sturesson.

I ett sista led tror Kommun Demokraterna att en arena och ett badhus vid Vägporten även skulle kunna fungera som dels reklampelare mot E4 men även som bullerplank mot bostäder bakom de två stora byggnaderna, vilket gör det möjligt att bygga bostäder på området.

Annons

– Det skulle utan konkurrens vara Sveriges dyraste bullerplank. En fotbollsarena och ny badhus kostar en bra bit över miljarden. Det kan inte motiveras med att minska bullret, säger Sturesson.

Ladda ner Jnytts app - först med det senaste

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan