Annons

Annons

Annons

Annons

Rosenlund

Bad och arena ihop: Platsen oväsentlig

Text: 

Kommun Demokraterna vill se en kombinerad lösning för en ny fotbollsarena och en ny simhall. Jönköpings simsällskap, JSS, kommenterar nu förslaget:

– Det är oväsentligt var badhuset ligger, men generellt är Rosenlundsområdet en bra placering, säger Christin Berglund, klubbchef i JSS.

Kommunen efterfrågar nu allmänhetens syn på vad som ska göras med Rosenlundsbadet.

JSS har länge sett ett behov av att det behöver göras något med Rosenlundsbadet. Christin Berglund, klubbchef i JSS, utesluter att det kan bli en renovering som gör att badet helt måste stängas ner under tiden.

– Det är många som går på den här myten, men det skulle sätta verksamheten i sank under de år som badhuset renoveras. Däremot kan jag tänka mig att man kan behålla en del och bygga nytt i anslutning till den delen. Det skulle kunna vara i anslutning till ny ventilation och reningsverk och det skulle göra att man skulle kunna ha badet igång under tiden bygget pågår, säger Christin Berglund, som menar att det finns gräsytor utomhus vid bassängen där det skulle kunna gå att bygga.

Annons

Annons

”Måste ha ytor”

Att bygga en ny verksamhet i anslutning till den befintliga byggnaden tycker hon vore en fantastisk lösning. Behovet av ett nytt badhus är stort. Sedan 1991, då Rosenlundsbadet stod klart, har invånarantalet i kommunen ökat med 30 procent.

– Vi behöver mer vattenytor samtidigt som vi ser att medellivslängden i kommunen ökar. Vi blir allt äldre och vattenaktiviteter är oerhört bra för äldre. Det gör att vi behöver ytor för hälsa och motion. Simundervisningen är också viktig. Det måste vi ha ytor för, men även för idrotten. Ytorna vi har i dag räcker för idrott, men inte för simundervisningen, säger Christin Berglund.

”Måste förnya sig”

Hon berättar att Destination Jönköping vill satsa på evenemang kopplade till vatten. Christin Berglund påpekar att det dessutom ständigt är kö till simundervisningen samtidigt som Socialstyrelsen i år gick ut med gratis simundervisning för barn i förskoleklassen. Problemet för Jönköpings kommuns del har varit att det inte finns platser för alla barn.

– Äventyrsbadet är den del som är sämst i dag. Det är också den del som står tom större delen av dagen. Det är på helgerna det brukar vara lite folk där. Nu byggs det för Lalandia i Motala samtidigt som Liseberg satsar miljardbelopp på en anläggning i Göteborg. Många åker också till Skövde och badar. Det gäller ju att ständigt förnya sig och se till att det är attraktivt, säger Christin Berglund.

”Kan bli driftstopp”

Hon säger att det blir dyrt att bygga en attraktiv lekdel, men hon tror inte att det är nödvändigt att det behöver finnas en vågmaskin och liknande.

Annons

– Men självklart ska det finnas lekmöjligheter, någon elefant som sprutar vatten och så, säger hon.

Annons

Vad säger du om Kommun Demokraternas förslag att bygga ett nytt badhus i anslutning till en ny arena?

– Jag har hört om förslaget, men vet inte exakt vad det innebär. För oss är det oväsentligt var badhuset ligger, men generellt tycker jag att Rosenlundsområdet är bra för internationella mästerskap. Det är bra att ha idrotten samlad på samma ställe i form av en multiarena. Vi har inga synpunkter på var man bygger. Vi vill ha vattenytorna, det är vad vi behöver.

Vad säger du om att det tagit sådan tid att få till en lösning för Rosenlundsbadet?

– Vi fick alarmerade rapporter för tre-fyra år sedan om att det kan bli driftstopp vilken dag som helst. Det skulle innebära att vi plötsligt står utan badanläggning. Det skulle innebära att simkunnigheten skulle drabba flera årskullar barn och det skulle även påverka nyrekryteringen för idrotten. Vi skulle inte ha någonstans att ta vägen om det blir driftstopp! Det senaste jag hört är att alliansen vill prioritera en arena och en simanläggning i kommande budget och efter det har jag inte hört något, säger Christin Berglund.

Kommun Demokraterna vill ha en arena i anslutning till ett nytt badhus.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan