Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Populär samlingsplats slår upp portarna

Bibliotekarierna Rebecca Glind Debreceni och Vivien Csendes är nöjda med de större och ljusare lokalerna.

Annons

I somras stängdes det gamla biblioteket på Österängen och sedan dess har man stått utan. Men på torsdagen öppnades det nya biblioteket i betydligt större och modernare lokaler.

–Det känns jättekul, säger bibliotekarien Rebecca Glind Debreceni.

Annons

Annons

Det nya biblioteket ligger i markplan bredvid den entré till Österängens centrum som ligger mot busshållplatserna.

På torsdagen var det smygpremiär, vilket bland annat firades med workshop under temat jul.

– Vi har nästan tredubblat storleken på biblioteket. Det öppnar upp för möjligheter att bedriva mer programverksamhet, säger Rebecca Glind Debreceni, som är bibliotekarieassistent.

Flera nyheter

Förutom större och ljusare lokaler har biblioteket numera studierum, tre datorer samt färgkopiator med skanner. Vi entrén finns en kaffemaskin för den som vill koppla av med varm dryck och tidning.

De nya lokalerna rymmer även en läs- och lekhörna för barn med större svängrum än tidigare.

Annons

– Barnavdelningen i det gamla biblioteket var väldigt trång och det var svårt att ta sig in med barnvagn. Nu har vi skapat lite mer yta för de minsta och böckerna är på rätt nivå. För mysiga sagostunder kan man dra för gardinerna, säger Glind Debreceni.

Annons

När det gäller utbudet av böcker så har det framför allt ökat på barn- och ungdomssidan. Biblioteket har även köpt in nya böcker under temat ”Ny i Sverige”.

– På den hyllan har vi böcker som är lite mer lättlästa för de som håller på att lära sig svenska, förklarar Glind Debreceni.

Återanvänd inredning

Samtliga bokhyllor i biblioteket är mobila, vilket gör att man lätt kan möblera om. Det finns även en vikvägg längst in i lokalen som går att öppna upp. Där kan man skapa en yta för exempelvis barnteater eller föreläsningar.

– Allt ser kanske nytt ut, men mycket är faktiskt återanvänt. Bokhyllorna är till exempel Husqvarnas gamla, som vi har lackerat om. Vi har även köpt mycket inredning på second hand. Det är ett medveten val från vår sida. Det känns som att det ligger i tiden att försöka återanvända det som går. Just de här hyllorna är det väldigt fin kvalité på. De har hållit i 40 år och kommer säkert hålla lika länge till, säger Glind Debreceni.

Samarbetar med konsthallen

Biblioteket ligger dessutom i direkt anslutning till Österängens konsthall.

– De dagar som vi har gemensamma öppettider finns det möjlighet att gå emellan. Vi delar även vissa utrymmen. De kan nyttja vårt konferensrum och vi kan nyttja deras ateljé, säger Glind Debreceni.

Annons

”Har blivit så rymligt”

Mireille Sedanari bor på Österängen och besöker biblioteket på torsdagsförmiddagen för att plugga körkortsteori vid en av de nya datorerna. Hon är positivt överraskad av de nya lokalerna.

– Det är jättefint här och det har blivit så rymligt. Dessutom är personalen fantastisk, hyllar hon.

Den officiella invigningen av biblioteket kommer att ske den 12 januari. Då blir det ansiktsmålning, ballongfigurer och fika. Dessutom kommer författaren Lina Bengtsdotter på besök.

– Vi kommer även hålla workshops tillsammans med Österängens konsthall, säger Glind Debreceni

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy