Annons

Annons

Annons

Annons

SHL 2018/19

HV-centern jagar drömmen

Text: 

En match återstår innan JVM-truppen presenteras. Och David Gustafsson hoppas nu få plats i det lag som han förra året snöpligt fick lämna precis innan turneringen drog i gång.

En fokuserad David Gustafsson jagar en plats i JVM-truppen.

David Gustafsson har en sista chans att imponera på Tomas Montén.

– Det hade varit en stor dröm att få vara med och spela, säger Gustafsson.

När HV-centern intar isen i Kinnarps arena för rivalmötet mot Växjö Lakers på lördagskvällen blir det den sista seriematchen innan Montén tar ut sin bruttotrupp till JVM på onsdag.

Gustafsson har sedan länge varit en klar kandidat om att ta en plats i juniorishockeyns allra finaste turnering. Men på grund av sin fotskada i början av säsongen har han saknats under några av landslagssamlingarna under hösten.

Annons

Nu är emellertid 18-åringen sedan en tid tillbaka fullt återställd. Han har under sina tio SHL-matcher – där han snittat drygt 14 minuters istid – den här säsongen mäktat med tre passningspoäng i ett HV71 som haft svårt med målskyttet.

Annons

När HV71 bortaslog Rögle på torsdagskvällen och bröt en fem matcher lång förlustsvit noterades Gustafsson visserligen inte för några poäng.

”Har inte pratat med honom”

Men centern spelade trots allt en avgörande roll. Han var nämligen en av de HV-spelare som dödade flera utvisningar när hemmalaget tryckte på för ett mål som aldrig kom.

Uppe på pressläktaren satt Montén och tittade på.

– Jag har inte pratat med honom. Jag hade ingen aning om att han var på matchen, säger Gustafsson.

Och efter den tunga perioden för klubblaget har Gustafsson inte heller vigt tankarna åt turneringen i Kanada under jul och nyår.

– Just nu skulle jag säga att jag tänker mest på HV. Vi har haft några matcher där det har gått tungt och fokus har legat på att få en vinst. Nu fick vi det. Nu är det bara att fortsätta på det spåret. JVM får man ta när det kommer om det blir så, säger Gustafsson.

Gustafsson var med i bruttotruppen till JVM redan förra året. Men när landslagsledningen var tvungen att skicka hem några spelare precis innan turneringen skulle starta var HV-spelaren en av lirarna som fick lämna amerikanska Buffalo och i stället fira jul hemma i Sverige.

– Det var snöpligt förra året när jag fick åka hem där vid julafton men jag får hoppas på bättre chanser detta året, säger Gustafsson.

JVM avgörs den här gången på den kanadensiska västkusten i Vancouver och Victoria. Sverige kommer att spela sina gruppspelsmatcher i Save-On-Foods memorial centre i Victoria.

Annons

Skulle 18-åringen knipa en plats i truppen blir det därmed ett ypperligt tillfälle att visa upp sig för NHL-klubben Winnipeg Jets som draftade Gustafsson i den andra rundan i somras.

Annons

Jets följer visserligen redo centerns framsteg i HV71. Men en turnering i Kanada skulle förstås ge klubbens representanter en större möjlighet att följa Gustafsson under en längre sammanhängande period.

– Jag brukar ha lite kontakt efter matcherna när de vill kolla lite hur det har gått. De har varit här och tittat någon gång. Så lite kontakt är det men inte mycket mer än så, säger Gustafsson.

– Det handlar mer om att jag själv får säga hur jag tycker att jag spelar och antingen håller de med eller tycker annorlunda. De vill att jag ska kunna analysera mitt spel.

”Nöjda med mig”

Gustafsson har ännu inte sajnat ett så kallat rookiekontrakt med NHL-klubben som äger rättigheterna till spelaren i Nordamerika.

Men det kan förstås komma i framtiden.

– De är nöjda med mig än så länge. Så det känns bra, säger Gustafsson.

Fast innan centern kommer skriva ett eventuellt NHL-kontrakt eller bli uttagen i en JVM-trupp väntar alltså Växjö på hemmais i SHL.

HV71 ska där försöka bygga vidare på 1–0-segern borta mot Rögle i torsdags.

– Vi har ett bra grundspel och vi måste spela det tajta försvarsspelet som vi har spelat den senaste tiden. Vi måste vara noga med det, säger HV71:s assisterande tränare Nicklas Rahm.

– Sedan har vi några nycklar för att luckra upp dem. Det kommer bli ställningskrig med mycket starka försvar där ute. Vi såg i går (läs: torsdags) vad som krävs för att göra skillnaden. Det är tajt och små detaljer som avgör. Vi har fått smaken vad som krävs för vinst.

Annons

JnyttTV. Hör Simon Önerud inför matchen mot Växjö.

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan