Annons

Annons

Annons

Annons

SHL 2018/19

HV-spelarna till JVM: ”En arbetshäst”

Text: 

HV71:s David Gustafsson och Adam Åhman finns med i den svenska bruttotruppen till junior-VM som presenterades på onsdagen. Även den tidigare HV-backen Erik Brännström och forwarden Filip Sveningsson ska försvara de svenska färgerna i Kanada.

David Gustafsson är en av spelarna i JVM-truppen.

Det var kanske inte helt oväntat.

Men nu är det bekräftat: HV71:s center David Gustafsson och den utlånade målvakten Adam Åhman är uttagna i Tomas Monténs bruttotrupp till JVM, vilket avgörs i Kanada under jul och nyår.

Gustafsson var med i bruttotruppen redan förra året men var då en av spelarna som tvingades lämna truppen precis innan turneringen startade.

– Det var snöpligt förra året när jag fick åka hem där vid julafton men jag får hoppas på bättre chanser detta året, sade Gustafsson i en intervju med Jnytt för en knapp vecka sedan.

Annons

Nu får han en ny chans att spela i den uppmärksammade turneringen.

Annons

– En arbetshäst som var jättenära att ta plats i fjol. Stabil center, duktig tvåvägsspelare och väldigt viktig i avgörande situationer. Duktig tekare som spelar mycket i slutet av matcherna när det gäller att knyta ihop säcken, säger Montén under den presskonferens där truppen presenterades på onsdagseftermiddagen.

Gustafsson fick en tung start på säsongen när han drabbades av en fotskada. Därefter har 18-åringen tagit sig tillbaka och blivit ett fast inslag i HV71:s laguppställning.

Adam Åhman är utlånad till Oskarshamn från HV71. Nu har han tagit plats i JVM-truppen.

Har imponerat i allsvenskan

Adam Åhman gjorde SHL-debut för HV71 redan förra säsongen och hyllades då för sina insatser.

Den här säsongen har målvaktstalangen varit utlånad till IK Oskarshamn i Hockeyallsvenskan – ett beslut som har visat sig lyckat.

Burväktaren har en räddningsprocent på 93,8. Åhman släpper i genomsnitt in 1,66 mål per match, vilket är den bästa noteringen av samtliga målvakter i hela serien.

– Tagit stora kliv under hösten och jag tycker att han har utvecklats till en av de bättre målvakterna i Hockeyallsvenskan, säger Montén.

Sveriges Erik Brännström jagas av Rysslands Ilya Mikheyev under en match i Sweden hockey games. Nu ska backen spela JVM igen.

Brännström tillbaka

Erik Brännström var en del av det JVM-lag som förra året vann en silvermedalj.

Annons

Den här säsongen har han tagit klivet över Atlanten och spelar för Chicago Wolves i AHL men tillhör. Precis som Jnytt rapporterade redan under tisdagen är backen med även i årets trupp.

Annons

– En spelmotor som har mycket erfarenhet från ifjol. Han var en av våra bärande backar och tog ett enormt stort ansvar. Bra rörlighet och hanterar alla spelmoment, säger Montén.

Filip Sveningsson bytte HV71 mot Oskarshamn och belönades med en plats i JVM-truppen.

Tidigare HV-spelaren med i truppen

Inför säsongen valde Filip Sveningsson att lämna HV71 för spel med Oskarshamn i allsvenskan. Efter en stark höst fick även 19-åringen en plats i truppen.

– Utropstecken i Oskarshamn som har varit en av deras absolut bästa spelare. Han har lett laget till en framskjuten position. Rivig forward med målsinne som är tuff att möta, säger Montén.

Uttagningen av Sveningsson ses som något av en skräll.

– Det är både och en överraskning. Han inledde starkt i Oskarshamn. Hade jag tagit ut truppen för en och en halv månad sedan hade han varit ett namn. Jag trodde inte han skulle vara ett namn nu, säger experten Sanny Lindström i Cmores sändning.

Montén valde att hålla en forwardsplats öppen med förhoppning om att få in Isac Lundeström i truppen. Laget kommer att bantas med en back och två forwarder kort innan turneringen startar.

Annons

Sveriges första match blir mot Finland den 27 december med start 04.00. Därefter ställs Juniorkronorna mot Slovakien, USA och Kazakstan.

Därefter väntar kvartsfinal, en eventuell semifinal och final eller bronsmatch.

HV-talangen till Team 16

Under tisdagen presenterades truppen till Sveriges Team 16 som ska spela tre träningslandskamper mot Finland under det kommande landslagsuppehållet.

Med i truppen finns backen Victor Sjöholm som representerar HV71.

Inbäddat innehåll

Läs även

Annons

Annons

Till toppen av sidan