Annons

Annons

Annons

Fotboll

Insändare
Bygg fotbollsarenan på Elmia!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I flera års tid har vi kunnat följa diskussionerna och debatterna omkring en ny fotbollsarena i Jönköpings kommun. Det har föreslagits flertalet olika placeringar för densamma och ärendet har ”snurrat runt” i hanteringen under många års tid. Nu pågår det ett utredningsarbete rörande Stadsparksvallen och Elmia som ska återkopplas till oss politiker under kommande år.

Min utgångspunkt har hela tiden varit att en kommun av Jönköpings storlek ska ha en fotbollsarena för spel i högsta serierna och jag anser också att en sådan arena i första hand ska vara kommunal och att alla lag som spelar i de högre serierna ska ha möjligheten att använda en sådan arena i framtiden, samt att den kan användas för andra större arrangemang.

Annons

Den bästa placeringen för en ny fotbollsarena skulle, enligt mitt tycke, vara Elmia. Att placera en ny fotbollsarena på Elmia är en uppfattning som vi socialdemokrater har drivit under många år. Elmia ligger centralt i kommunen vilket är viktigt för att arenan ska upplevas som en arena för fotbollen i hela kommunen och inte för en enskild fotbollsklubb. Det kan också finnas många synergieffekter i att samla stora arenor för event på samma geografiska placering, då man kan lösa parkeringssituationen gemensamt för såväl fotbollen, ishockeyn, badhuset och Elmias mässor. Vi kan göra nödvändiga infrastrukturinvesteringar runt omkring området som kan fördelas på alla aktörer inom området, som innebär att vi t ex kan slippa kökrockar på E4. Det kan också öka möjligheterna för Elmias del att vid en härlig sommarkväll med tusentals ungdomar på Dream Hack eller besökare på husvagnsmässan kunna avsluta dagen med en riktigt bra utomhuskonsert på arenan.

Annons

Det har från Kristdemokraternas sida framkommit att det skulle gå att ”plåstra och lappa” på Stadsparksvallen för 100 miljoner och därefter ha en fullgod arena. Mig veterligen finns det inga kostnadsberäkningar på detta bortsett från Andreas Sturessons egna. Vad vi däremot vet är att kostnaden för en nybyggd fotbollsarena som klarar fotbollsförbundets krav, skulle bli densamma vare sig den byggs på Jordbron, Stadsparken eller Elmia. Det som skulle skilja kostnadsmässigt är markarbetena runt omkring.

Annons

I det läget är det mest naturliga och det mest ekonomiskt fördelaktiga för skattebetalarna att välja det alternativet där man kan göra störst förtjänst på synergieffekterna runt omkring en arena och då är Elmia det klart bästa alternativet. Vi löser en del befintliga utmaningar i området runt omkring Elmia och vi får flera aktörer som kan dela på vissa investeringskostnader samtidigt som vi inte behöver göra ingrepp i vår fina stadspark i Jönköping.

Mikael Rydberg (S)

Kultur- & fritidsnämnden

Kommunfullmäktigeledamot

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan