Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköping

Insändare
Hur viktiga är våra bibliotek?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tisdagen den 11 december var jag på biblioteket i Huskvarna en sväng, jag hade hörsammat inbjudan på ettårs kalas. Ja, det är ett år sedan biblioteket öppnade verksamheten i de nya lokalerna på Madängen i Huskvarna. Som vanligt var det mycket folk på biblioteket och dagen till ära bjöds det på kaffe, festis och pepparkaka.

Jag anser att Huskvarna bibliotek är ett modernt och fräscht bibliotek som känns ljust och öppet utifrån de stora inglasade ytterpartierna på lokalen. Invändigt är det ljusa moderna hyllor, läsfåtöljer som skapar en tyst vrå och så har vi Fabriken mitt i lokalen. Ett litet experimentområde för barn och unga.

Jag har slagits av att det alltid har varit mycket folk i rörelse i lokalen när jag har besökt biblioteket och det har varit blandade åldrar från små barn till äldre pensionärer vilket gör lokalen till den arena som ett bibliotek ska vara, nämligen en mötesplats och en demokratisk arena för alla medborgare.

Annons

Annons

När jag tittar på fakta som bibliotekspersonalen självklart har ställt fram vid kaffetermosen denna tisdag så hittar jag en del spännande uppgifter som bekräftar min känsla. Det har varit upp emot en 70 % besöksökning vissa perioder under det senaste året och det är över 600 låntagare som har tagit chansen att registrera sig som meröppetlåntagare, vilket ger dem tillgång till biblioteket alla dagar mellan klockan 07-22!

Det är ju fantastiskt och det är jätteroligt att vårt fina bibliotek är så välbesökt och omtyckt. Då kan man ju också tänka sig att kommunen har fått öka på bemanningen, ökat resurserna för programverksamhet och liknande utifrån rådande omständigheter, men så är det inte. Det är samma bemanning som det har varit tidigare enda skillnaden är att det är lite färre timmars bemannade öppettider.

Jag vill med denna insändare tacka personalen på biblioteket i Huskvarna som alltid möter upp alla besökare med ett leende och som varje dag ser till att vårt fina bibliotek hålls i ordning. Nu inför julen så känns det som att man har gjort lite små juldekorationer och spunnit vidare på jultemat var man än går på biblioteket och det skapar en inbjudande och välkomnande känsla.

Vi har i Jönköpings kommun haft många bibliotek som är lokaliserade i olika kommundelar som har skapat tillgängliga bibliotek för kommuninvånarna och dessa måste vi vara rädda om framöver. Biblioteken har en viktig roll att fylla som mötesplats, som en arena för de demokratiska samtalen och som en social plats för många av kommunens invånare.

Låt oss värna våra bibliotek!

Mikael Rydberg

Ordförande

Huskvarna Socialdemokratiska förening

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy