Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hörle/Rusken

Tips för dig som ska ut på vägarna

Trafikverket och Polisen i södra Sverige uppmanar bilister att ta det lugnt på vägarna under jul- och nyårshelgen. Runt två miljoner människor kommer att vara ute på vägarna.

Annons

I år finns det bra förutsättningar för att planera sin resa så att man undviker de mest trafikintensiva tiderna, eftersom jul- och nyårsafton inträffar på en måndag.

Julhelgen är alltid olycksdrabbad, och enligt Transportstyrelsens statistik omkommer i genomsnitt femton personer per år under jul och nyår. Därför uppmanar både Trafikverket och Polisen i Region Syd bilisterna att ta det extra försiktigt ute på vägarna.

– Om det är möjligt, välj en väg som har mitträcke. Mittseparerade vägsträckor räddar cirka 80 trafikanters liv varje år, och vägräcken förhindrar dessutom allvarliga mötes- och singelolyckor,säger Göran Holmberg, Verksamhetssamordnare, trafikledning syd.

Annons

Annons

– Utöver det är det viktigt att hålla ordentliga avstånd, inte ta några onödiga risker och att anpassa sitt körsätt efter väder och väglag. Kontrollera också att bilens lampor fungerar ordentligt innan resan påbörjas. Och till sist, låt passagerare i bilen ta hand om mobilen, fortsätter Göran Holmberg.

Trafikintensiva helger

Polisen poängterar att det är ganska enkelt att välja ett förhållningssätt i trafiken som medverkar till att faktiskt rädda liv.

– Jul- och nyårshelgerna är bland de mest trafikintensiva helger vi har. För att alla ska komma fram ordentligt krävs det att alla i trafiken hjälps åt. Alla förare bör se till att bilen är i gott skick och att den har ordentliga vinterdäck.

- Sedan måste alla anpassa hastigheten efter gällande väglag och hastighetsbegränsning, hålla avstånd till framförvarande bil samt vara nykter. Om alla hjälps åt med detta, så kommer vi att få en säker jultrafik och alla kommer fram dit de ska.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy