Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Här invigs nya samlingsplatsen

Annons

Under lördagen hölls den officiella invigningen av Österängens nya bibliotek.

– Det känns jättespännande att ha så många olika möjligheter som de här nya lokalerna ger, säger bibliotekarie Vivien Csendes.

I mitten: Rebecca Glind Debreceni Till höger: Vivien Csendes

Pia Ölvestad Axelsson förgyllde dagen med ballongfigurer.

Annons

Annons

Kreativ workshop i Österängens konsthall.

Här invigs konstverket Monument.

I somras stängdes det gamla biblioteket på Österängen och under hösten stod man utan. I slutet av november smygöppnades det nya biblioteket i betydligt större och modernare lokaler, och under lördagen hölls en officiell invigning.

Annons

Klockan 12 klipptes det röda bandet av Henrik Andersson, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, och därefter bjöds bibliotekets besökare på aktiviteter av alla dess slag. Det var allt från en kreativ workshop och ansiktsmålning till bokloppis och tipspromenad.

Annons

– Vi har även en jätteduktig ballongartist här som gör väldigt tjusiga figurer. Hon var här igår och dekorerade hela biblioteket, berättar bibliotekarie Vivien Csendes.

Det nya biblioteket ligger i markplan bredvid den entré till Österängens centrum som ligger mot busshållplatserna.

Förutom större och ljusare lokaler har biblioteket numera ett studierum, tre datorer samt färgkopiator med skanner. Vid entrén finns en kaffemaskin för den som vill koppla av med varm dryck och tidning.

Samtliga bokhyllor i biblioteket är mobila, vilket gör att man lätt kan möblera om. Längst in i lokalen finns en vikvägg som går att öppna upp. Där kan man skapa en yta för exempelvis barnteater eller föreläsningar.

Attraherar barnfamiljer

De nya lokalerna rymmer även en läs- och lekhörna för barn med större svängrum än tidigare.

– Vi har fått hit många fler barnfamiljer nu. Det är stor skillnad jämfört med tidigare och det känns jättekul, säger Csendes.

När det gäller utbudet av böcker så har det framför allt ökat på barn- och ungdomssidan. Biblioteket har även köpt in nya böcker under temat ”Ny i Sverige”.

Biblioteket ligger dessutom i direkt anslutning till Österängens konsthall. De dagar som verksamheterna har gemensamma öppettider finns det möjlighet att gå emellan. Under lördagen kunde besökarna se utställningen ”Vilka jävla amatörer”.

Annons

Dessutom invigdes konstverket Monument inne på biblioteket och författaren Lina Bengtsdotter var på plats för att berätta om sin nya bok.

Det nya biblioteket ligger i markplan bredvid den entré till Österängens centrum som ligger mot busshållplatserna.

”Finns mycket spännande att göra”

Vännerna Athari, Rayan och Iman tycker att det är roligt att besöka det nya biblioteket.

Annons

– Det finns mycket spännande att göra och titta på, säger Athari.

– Det bästa är att man kan komma hit och läsa böcker i lugn och ro, säger Iman.

Hennes lillebror Rayan tycker däremot att det är aktiviteterna som toppar dagen.

– I dag har vi fikat och tittat på tavlor. Nu väntar vi på varsin ballongfigur, säger Iman.

Pia Ölvestad Axelsson är certifierad ballongartist. Vid bibliotekets entré har hon bland annat byggt ett imponerande ballongträd.

– Det tog ungefär sju timmar att bygga det. Jag kan tyvärr inte avslöja hur många ballonger som gick åt eftersom det pågår en tävling gällande det. Men jag kan säga att det rör sig om ett tresiffrigt antal, säger hon.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy