Annons

Annons

Annons

SHL 2018/19

Tedenby jubilerade – och blev hjälte

Text: 

4-0, 4-2 – och nu 4-2 igen. HV71 tog säsongens tredje raka seger mot Växjö Lakers. Mattias Tedenby gjorde två av målen och blev den store matchvinnaren – i sin 400:e match i HV-tröjan.

– Det var riktigt skönt, säger tvåmålsskytten, som bröt sin över två månader långa måltorka.

Inbäddat innehåll

På lördagskvällen var det dags för säsongens tredje Smålandsderby mellan HV71 och Växjö Lakers i en slutsåld Kinnarps Arena.

HV71 öppnade matchen bäst – men det var Växjö som inledde målskyttet. Brendan Shinnimin tryckte in en retur i mål efter att Jonas Gunnarsson inte lyckats hålla Dominik Bokks avslut. Shinnimin lämnades väl omarkerad av Nils Andersson, och Gunnarsson kan inte lastas för målet.

Men efter två mål inom loppet av 24 sekunder vände HV71 underläge till ledning med 2-1.

Robin Figren, som var tillbaka efter en matchs frånvaro, kvitterade när han tryckte pucken i mål vid Viktor Fasths högra stolpe. Sedan gav Alexander Ytterell ledningen med ett hårt och välplacerat skott. Därmed fördubblade den 27-årige backen sin målskörd den här säsongen.

Annons

Annons

Styrdes i mål

HV71 fick en bra start på andra perioden när Mattias Tedenby fick göra mål i sin 400:e match i HV-tröjan. Tedenby tryckte pucken i mål efter förarbete av Andreas Thuresson och Martin Fehérváry, och det betyder att han bröt sin 18 matcher långa måltorka. Senaste målet kom mot Linköping 15 november.

– Jag har inte räknat det. Jag tycker jag har spelat bra ändå. Har inte gjort målen men spelat pucken bra till medspelare och satt dem i bra lägen även om jag inte satt dit mina chanser, säger Tedenby.

Växjö skulle dock reducera senare i mellanakten. Brendan Shinnimin sköt på mål och pucken styrdes i mål via Dominik Bokks klubba.

Bortalaget hade mycket av spelet i upptakten av tredje perioden och ett 3-3-mål hängde i luften. Men när knappt halva perioden var spelad utökade HV71 ledningen till 4-2. Mattias Tedenby gjorde sitt andra mål för kvällen när han pricksköt pucken i mål med ett handledsskott som gick in bakom Viktor Fasth.

– Det var riktigt skönt. Ibland har man några matcher där det är jobbigt att få in pucken. Sedan får man in ett mål och då börjar det rulla på igen. Det var skönt att sätta dit den, säger Mattias Tedenby, som beskriver sina mål på följande vis:

– Första var en retur. Andra kommer jag i slottet och får den av Ljungh. Jag trycker den i stötkrysset.

”Hela kedjan spelade bra”

Kedjan med Tedenby, Markus Ljungh och Andreas Thuresson var HV71:s vassaste formation i den här matchen och den som skapade mest framåt.

Annons

– Hela kedjan spelade bra. Vi hjälper varandra bra och sätter puckarna på varandra så vi får den extra tiden för att göra bra grejer. Jag tycker att vi gör det bra generellt, säger Tedenby.

Annons

Växjö tog ut målvakten i slutminuterna, men HV71 stod emot och vann matchen med 4-2.

Det betyder att Jönköpingslaget har vunnit samtliga säsongens tre möten med de regerande svenska mästarna.

Vad är det som gör att ni har lätt för Växjö?

– Jag vet inte vad det beror på. Det är tajt. Vi har lyckats vinna tre matcher mot dem. Så är det ibland.

Tack vare vinsten passerade HV71 Växjö och avancerade till den viktiga sjätteplatsen i den jämna SHL-tabellen.

– Det gäller att ligga på och ta de här poängen och fortsätta vinna och komma i streaks. Så man kan vinna ett par matcher i rad. Det är målet, säger Mattias Tedenby.

Klicka här för att se bildspelet i appen!

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Mattias Tedenby firar sitt andra mål i 4-2-segern mot Växjö Lakers i Kinnarps Arena.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan