Annons

Annons

Annons

Annons

SHL 2018/19

Nu jagar HV71 förstaplatsen

Text: 

Nästjumboplats och förlustsviter har förvandlats till tätkänning på allvar. Efter sin totala scenförändring finns det nu bara ett mål för HV71.

– Vi siktar efter serieledningen, säger centern David Gustafsson.

HV71 har fyra raka segrar inför mötet med Frölunda. Nu säger centern David Gustafsson att HV siktar på att ta förstaplatsen.

Och så var det bara två poäng …

– Det är kul. Det händer mycket när man spelat en match. Man kan nästan kliva upp fem placeringar om man vinner och tappa fem om man förlorar, säger HV-centern David Gustafsson.

HV71 har efter fyra raka segrar lyft i tabellen. Nu utmanar laget toppen på allvar. Inför hemmamatchen mot Frölunda på lördagskvällen är Jönköpingslaget bara två pinnar bakom serieledaren Djurgården och tvåan Luleå som båda har spelat in 66 poäng. (Som en eventuell extra bonus för HV möts just Djurgården och Luleå på lördagen.)

Annons

Snacka om en total scenförändring för ett utdömt, utskällt och stundtals utskrattat lag tidigare den här säsongen.

Annons

HV är just nu ett av de absolut hetaste lagen i ligan. Och nu finns det bara ett mål för spelarna när grundserien går in i sitt slutskede.

– Vi siktar efter serieledningen, säger Gustafsson.

HV-centern får medhåll från sin tränare Stephan Lundh.

– Vi är fortfarande på jakt. Vi ska sätta tryck på de lag som ligger ovanför oss, säger Lundh.

Tränarbytet gav effekt

Det har skrivits tusentals ord om HV71:s förvandling efter tränarbytet i slutet på november då Lundh tog över huvudansvaret från Johan Lindbom.

Men efter den initiala uppryckningen har mycket om snacket handlat om huruvida klubben ska lyckas nå en topp-6-placering eller inte.

Nu verkar den diskussionen i stället, till viss del, förändrats till att handla om hur högt upp bland de sex främsta lagen som HV71 till slut kommer att hamna.

Fast det går förstås inte att ropa hej än i den dunderjämna SHL-tabellen.

HV:s 64 poäng gör att laget i skrivande stund visserligen har tre poäng ner till Malmö på sjundeplats (men skåningarna har en match mindre spelad). Samtidigt så ligger även sjätteplacerade Skellefteå på 61 pinnar med lika många (38) spelade matcher som Jönköpingslaget.

Fyra raka segrar

Tabellfyrans senaste storform kommer efter fyra raka segrar där åtminstone tre utav dem kommit till på lite olika sätt.

För en vecka sedan slogs rivalen Växjö tillbaka med 4–2 hemma i Kinnarps arena. Stor matchhjälte då blev poängspelaren Mattias Tedenby som bröt en lång måltorka med dubbla strutar.

Några dagar senare krossades Timrå med 7–1 i Jönköping. Den gången var det kedjan med Anton Bengtsson, Oscar Sundh och Johan Johnsson som var förgrundsfigurer.

Annons

Annons

Har hittat rätt kedjor

Och i torsdagens 3–2-seger borta mot Mora var det ungtupparna Christoffer Törngren, David Gustafsson och Isac Brännström som stod i centrum när Dalalaget kämpades ner efter en jämn tillställning.

HV71 verkar ha hittat rätt i sina kedjekonstellationer.

– Vi spelar bra i vår kedja. Det är kul att lira med dem. Det är mycket fart och vi har många fina spel. Jag tycker att alla har samma mindset. När vi får tag i pucken ska vi rakt fram. Det är inte så mycket vända och vrida utan vi går framåt, säger Gustafsson som hade två assist mot Mora.

Kedjan fick även stort beröm av Lundh efter matchen.

– De har varit bra de senaste matcherna. Att man kan upprepa bra saker tycker jag definierar ett bra lag och bra spelare. De har hållit upp ett väldigt bra spel. Det är tre skickliga, unga killar med bra fart, säger Lundh.

Trion ser också ut att få kampera tillsammans mot Frölunda. HV71 har inte rapporterat några nya skador – trots att backarna Mikko Lehtonen och Markus Lauridsen åkte på tuffa tacklingar mot Mora – efter den senaste segern.

Laget kan därför jaga sin femte raka seger i den sista matchen inför landslagsuppehållet med samma manskap som de senaste drabbningarna.

HV:s tränare Stephan Lundh har mycket att vara glad åt den senaste tiden. Nu ställs hans HV71 mot Frölunda: ”Vi har mycket kraft kvar. Det ska bli kul att ta sig an dem”, säger Lundh till Jnytt.

Ny invasion i Kinnarps arena

Matchen mot rivalen från västkusten ser på förhand ut att få en liknande karaktär som matchen mot Växjö – inte minst på läktarplats. För precis som för en vecka sedan har bortafansen anordnat en så kallad invasionsresa där de fyller en hel sektion i Kinnarps arena.

Annons

Spelmässigt står det också mycket på spel. HV71 är bara ett poäng före göteborgarna.

Annons

– Vi har mycket kraft kvar. Det ska bli kul att ta sig an dem. Det kommer bli en derbystämning som mot Växjö förra veckan med ett bra tryck. Det handlar om topplaceringar i ligan. Det finns inget att spara på. Det blir en enormt rolig utmaning, säger Lundh.

Gustafsson:

– Det blir en viktig match. Frölunda ligger också i toppen. Vi ska slå dem om vi ska komma dit vi vill. Det är tre viktiga poäng och det hade varit skönt att avsluta med fem raka innan uppehållet.

Inbäddat innehåll

Läs även

Annons

Annons

Till toppen av sidan