Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nya grepp tas mot köp av sex

Länsstyrelser, i bland annat Jönköping, lanserar kampanj mot sexköp och prostitution.

Annons

7,5 procent av Sveriges manliga befolkning har någon gång köpt sex. För att motverka prostitution lanserar nu Länsstyrelsen i Jönköping en informationskampanj på sociala medier.

– I vår kampanj vill vi visa att oavsett vem sexköparen är, så bidrar hen till att skapa en sexhandel med fysiskt och psykiskt våld, drogmissbruk och utanförskap och att sexköp är ett brott. Kampanjen belyser också det faktum att det alltid är den som utnyttjas i sexhandeln som betalar det högsta priset, säger Daniel Johansson, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Kampanjen, som främst kommer att spridas på nätet, är en gemensam satsning av länsstyrelserna i Östergötland, Jönköping och Södermanland, i samarbete med Polisregion Öst och Novahuset – föreningen mot sexuellt våld.

Till grund för kampanjen ligger en ny kartläggning gjord av Länsstyrelsen i Stockholm, som visar att 7,5 procent av landets manliga befolkning någon gång köpt sex. Undersökningar visar även att många av sexköparna lever i parrelationer, har barn, vanliga jobb och umgängeskretsar.

Det är övervägande kvinnor som utnyttjas i sexhandeln i dag, men även många män och det är främst män som köper sexuella tjänster.

Ingen lämnas oberörd

Marcus Anefur, polisinspektör/gruppchef och ansvarig för människohandel LPO Södra Vätterbygden säger i pressmeddelandet:

– I mitt arbete mot prostitution träffar jag aldrig på människor som mår bra oavsett om man säljer sin kropp eller köper någon annans. Får man se och arbeta med dessa problem på sättet vi inom polisen gör lämnas ingen oberörd. Det är trasiga människor som utnyttjas av hänsynslösa människor för egen vinning, i regel alltid grovt kriminella nätverk och individer.

Allmänheten, med ett särskilt fokus på sexköpare eller potentiella köpare av sexuella tjänster, är målgrupp för kampanjen.

Hotellkedjor kommer att erbjudas att använda kampanjmaterialet för att budskapet ska synas på platser där sexhandel sker.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy