Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpingsgalan 2019

Efter EM-guldet: "Lever min dröm"

"Mitt mål är att fortsätta utvecklas", säger Cajsa Persson.

Annons

Ett EM-guld och en tredjeplats på Europatouren. 2018 var Cajsa Perssons hittills bästa år i golfkarriären. Nu laddar hon om för en ny säsong, där hon kommer att göra sin majordebut.

– Jag lever verkligen min dröm, säger Persson, som är en av tre nominerade till priset för Årets idrottsprestation.

Andra året beskrivs ofta som det svåra året. Men det gäller inte för Cajsa Persson. Tvärtom. Jönköpingstjejen kan i stället se tillbaka på det klart bästa året hittills i karriären.

Höjdpunkten var förstås segern i lag-EM på Gleneagles ihop med Linda Wessberg, men hon kan även stoltsera med en tredjeplats vid Europatourtävlingen i franska Evian Golf Resort.

Framgångarna gav dels en rejäl klättring på rankingen och dels ett välkommet ekonomiskt tillskott. Tack vare EM-guldet har Cajsa full spelrätt på Europatouren under 2019, och det innebär helt nya förutsättningar och möjligheter.

Annons

– Jag är mellan den tionde och femtonde spelaren in i varje tävling, medan jag var den 90:e i fjol. Det är väldigt stor skillnad. Nu kommer jag in i tävlingarna där det är bättre startfält och mer prispengar. Jag får spela tävlingar med spelare med liknande kategori, konstaterar hon.

Annons

– Att få spela med bättre spelare ger mer inspiration.

Får spela major

Cajsa Persson inledde året med att spela en tävling i Abu Dhabi. För tillfället befinner hon sig i Australien, en vistelse som varar i omkring en och en halv månad.

– Tävlingarna rullar bara på. Förra året spelade jag lite på undertouren för att fylla ut schemat, men i år kommer jag verkligen att fokusera på Europatouren.

Det är redan klart att Cajsa kommer att få spela en major, The Evian Championship, i slutet av juli, och en framgångsrik vår kan även ge en entrébiljett till British open veckan efter.

– Jag behöver vara topp 25 på årets ranking, men i och med att jag får tillgång till alla tävlingar har jag större chans att komma med, säger Cajsa, som stortrivs med livet som golfproffs.

– Det är så kul. Jag lever verkligen min dröm. Jag åker runt i världen och spelar golf, och jag är så tacksam mot alla som hjälper mig och gör detta möjligt.

Men samtidigt finns det baksidor. I fjol blev det omkring 200 resdagar och spel 14 olika länder – och något liknande är att vänta i år.

”Finns en baksida”

– Det är klart att det är slitigt, visst finns det en baksida också. Det är många resdagar på ett år och mycket planerande för att se att allt blir rätt. Men jag är en ganska organiserad person och tycker att det är kul.

Annons

Vilken status har Europatouren i dagsläget?

– Det är den näst bästa touren i världen. Vi jobbar för att touren ska växa, både i Europa och i Sverige. Både de som står bakom touren och vi spelare gör vårt bästa för att öka statusen. Vi är 13 svenskor på touren, men vi har inte en tävling i Sverige. Vi måste få fler tävlingar i Europa för att få en bättre tour.

Annons

Vintern har ägnats mycket åt teknikträning och att förbättra puttningen, något som hon beskriver som sin svagaste del i spelet.

– Jag försöker bli så bra jag kan. Mitt mål är att fortsätta utvecklas, så får vi ser vad det slutar med, säger Cajsa Persson.

– Jag lever väldigt mycket i nuet och vad jag kan påverka just nu. Det hade varit jättekul att spela på LPGA-touren, men jag trivs väldigt bra på Europatouren. Flera av mina vänner har spelat i USA och de känner inte samma glädje, medan vi som spelar på Europatouren har himla kul. Men ska man möta de bästa spelarna måste man vara i USA, så det är både och.

Det återstår att se om 2019 blir lika framgångsrikt som 2018.

JnyttTV: I spelaren berättar Cajsa om EM-guldet och sitt framgångsrika 2018.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy