Annons

Annons

Annons

Annons

SHL 2018/19

HV-kuggens notering - tvåa i SHL

Text: 

HV71 har en av seriens bästa spelare i Joakim Andersson. Centern ligger inför den glödheta SHL-avslutningen i topp i en viss statistik som ofta sägs spela stor roll för ett lags framgång.

Joakim Andersson är en av SHL:s allra bästa spelare i numerärt underläge.

Han är bättre än samtliga lagkamrater. Och alltså även bättre än de flesta andra spelarna i SHL.

– Jag är rätt hyfsad på det, säger Andersson.

HV-centern är näst bäst i ligan när det gäller hur lång tid en spelare är inne på isen i numerärt underläge innan hans lag åker på ett baklängesmål.

Anderssons notering på 23:41 i istid i numerärt underläge per minusmål är bara slaget av Djurgårdens Jonathan Davidsson som imponerar med sina 27:22 minuters istid per minusmål i spelformen.

Näst bäste HV-spelare är Robin Figren (13:e plats i ligan) med sina 15:22.

Annons

HV71 som lag ligger sjua i boxplaytabellen med 80,83 procent.

Annons

– Jag har alltid spelat mycket boxplay under alla år egentligen. Det var bland annat en stor del av vad jag gjorde i Detroit, säger Andersson.

Boxplay (spel i numerärt underläge) och powerplay (spel i numerärt överläge) är två spelformer som ofta ses som ett mått på hur bra ett lag är.

Visst, det går förstås att gå långt i ett slutspel utan att vara speciellt vass vare sig i numerärt under- eller överläge. Men ett bra powerplay är alltid ett hot mot motståndaren – och det gäller naturligtvis för det försvarande laget att vara tajt för att undvika baklängesmål.

Hur är en bra boxplayspelare?

– Det finns lite olika typer. Vad jag försöker göra är att läsa spelet, ha en bra klubba och ligga rätt i portionerna. Sedan finns det andra som är mer aggressiva i sin stil och blockera skott. Jag täcker ett skott om jag måste men jag försöker väl ligga rätt i position så de måste passa runt i stället, säger Andersson.

HV:s nummer 18 må vara den bästa i sitt lag när det gäller istid per minusmål i spel i numerärt underläge. Men samtidigt så är Andersson ”bara” på elfteplats i HV71 när det gäller istid i numerärt underläge per match där centern snittar på en minut och nio sekunder i spelformen.

– Det har varit mindre just i den spelformen för mig de senaste 15 matcherna, säger Andersson.

Backen Christoffer Persson toppar statistiken med 2:22 minuters istid i boxplay i snitt per match följd av Didrik Strömberg (1:57) och Oscar Sundh (1:50).

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

Men skulle HV71 dra på sig någon utvisning mot Brynäs på torsdagskvällen är det förstås inte helt otänkbart att 30-åringen från Munkedal glider in på isen för att döda det numerära underläget.

Och han gör det med glädje.

– Jag tycker att det är kul att spela boxplay, säger Andersson.

I matchen mot Gävlelaget blir det kanske inte nödvändigtvis Brynäs spel i numerärt överläge som kommer att oroa gästerna från Jönköping allra mest.

Brynäs ligger sjua i tabellen i spelformen med 21,55 procents effektivitet, vilket visserligen är bättre än tiondeplacerade HV på sina 18.8 procent. Det är i stället andra saker som HV71 måste göra bra för att få med sig poäng hem till Småland.

– De spelar väldigt mycket försvarsspel. De är starka där och har bra målvaktsspel. Så det gäller att hitta in i slottet på dem och ha trafik framför mål och vara starka på klubborna och vinna duellerna i offensiv zon framför kassen. Det tror jag är viktiga grejer, säger Andersson.

Tre raka förluster

HV71 kommer till matchen med tre raka förluster och mindre bra insatser under period i de senaste matcherna.

Den senaste gången laget besökte Gävle blev det tre poäng efter att Isac Brännström slagit in ett sent segermål.

– Vi har känt att det har varit hackat och blandat och inte bra i någon ända egentligen. Vi har försökt fokusera på försvarsspelet och gått igenom det och tränat på det. Det blir en tuff bortamatch. Vi hoppas det kan se ut som förra matchen mot Brynäs där vi spelade en mycket bra bortamatch, säger HV71:s huvudtränare Stephan ”Lillis” Lundh.

Annons

Poängen är – precis som under stora delar av säsongen – av yttersta vikt i kampen om en topp-6-placering.

– Det är tajt och jämnt. Det gäller att palla trycket och känna att man inte behöver avgöra i varje byte. Vår framgång bygger mycket ett stabilt försvarsspel. Vinner vi puckar på bra ställen vänder vi spelet på bra ställen, säger Lundh.

JnyttTV. Johan Johnsson inför Brynäs borta.

Inbäddat innehåll

Läs även

Annons

Annons

Till toppen av sidan