Annons

Annons

Annons

Annons

SHL 2018/19

Kan nolla rivalen – jagar fjärde raka

Text: 

HV71 studsade tillbaka mot Brynäs efter en tre matcher lång förlustsvacka. Nu ska segersviten förlängas när Jönköpingslaget tar sig an Växjö på bortais.

HV71 har fått fira mot Växjö i samtliga matcher hittills den här säsongen.

HV71 hade en plan. Och snacka om att den slog väl ut.

– Det var kul att se, säger huvudtränaren Stephan Lundh.

Jönköpingslaget besegrade Brynäs med 4–2 under torsdagskvällen och tog därmed sin första seger efter tre raka förluster.

Att ta tre poäng i den extremjämna SHL-tabellen var förstås av yttersta vikt. Men för HV blev segern också ett svar på att det laget fokuserat på under veckan givit resultat.

Laget släppte nämligen bara in två mål jämfört med de fyra insläppta i snitt under de tre raka förlusterna efter landslagsuppehållet.

Annons

– Förra veckan tyckte vi att vi på något sätt inte riktigt var synkade i försvaret. Det ledde till att vi läckte för mycket bakåt. Så vi har haft försvarsspelet som något slags tema den här veckan, säger Lundh.

Annons

Det var förstås kanske inte bara försvarsspelet som gjorde att HV71 förlorade med 1–3, 2–6 och 2–3 förra veckan. Men nog var laget betydligt svajigare i egen zon än på länge.

Och Lundh ser det som en styrka att laget lyckades hålla tätt i den sista perioden efter att haft med sig en 3–2-ledning efter 40 spelade minuter i Gävle.

– Det är viktigt att man inte börjar skrika och skicka i väg puckar. Vi hade bra kontroll på allting i går. Alla ser vad poängen är värda nu och då är det lätt hänt att man crackar lite. Men killarna gör det jäkligt bra, säger Lundh.

Samtidigt har försvarsspelet den här säsongen varit en av Jönköpingslagets styrkor – även under den tunga hösten som till slut blev den tidigare huvudtränaren Johan Lindboms fall.

Fokus på försvaret

Laget har släppt in 100 mål på 43 matcher, vilket ger ett snitt på drygt 2,3 insläppta mål per match. Bara Luleå (88) och Djurgården (98) har släppt in färre mål hittills den här säsongen.

Nu ställs HV71 mot Smålandsrivalen Växjö inför lagens sista grundseriemöte den här säsongen. Försvarsbiten blir naturligtvis viktig för Jönköpingslaget även i den här matchen efter att lördagens motståndare fick träff med fem mål borta mot Timrå i torsdags.

Men Växjö är långt ifrån att vara seriens målfarligaste lag. Laget ligger först på elfte plats i antalet gjorda mål (HV71 ligger sjua).

Fast det inte att räkna ut den regerande SM-mästaren som efter den senaste omgången klev upp på den sjätte och sista direktplatsen till vårens kvartsfinaler. Laget har nu dessutom också Stanley cup-vinnaren Kris Versteeg i laget.

Annons

Annons

– Det är extra kul efter torsdagens match att ha ett Smålandsderby att se fram emot, säger Lundh på bussen hem från Gävle.

– Det är två lag som vill kontrollera pucken och det finns hela tiden en tanke bakom allting. De har tagit in en ny spelare (Versteeg) och det märks att det börjas spetsas ju närmare slutspelet vi kommer. Det kommer nog att likna en slutspelsmatch.

Tre raka segrar

På något sätt är det trots allt fördel HV71 inför matchen. Jönköpingslaget har vunnit de tidigare tre mötena lagen emellan den här säsongen och har en målskillnad på 12–4.

En möjlig favoritmotståndare för HV?

– Jag vet inte riktigt. I många av matcherna har det varit väldigt jämnt. Vi är ganska lika och det passar båda lagen att spela mot varandra. Sedan är det alltid lite mentalt. Ett derby är ett derby, säger Lundh.

Men Lundh och hans lag kan räkna med lite extra stöd under lördagskvällen. För HV71-supportrarna gör en så kallad invasionsresa ner till Vida arena som ett svar på den resa Växjöfansen gjorde för bara några veckor sedan.

– Det triggar lite extra. Vi har fantastiska fans. Det blir som en extraspelare för oss, säger Lundh.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan