Annons

Annons

Annons

Förtroendekrisen för Emma Carlsson Löfdahl

L-topp sitter kvar – kan få miljonbelopp

Text: 

Emma Carlsson Löfdahl lämnar Liberalerna. Det uppger hon själv i ett inlägg på Facebook. I Facebookinlägget kritiserar hon både partiledningen och partiets pressavdelning.

"Jag tänker inte låta mig tvingas bort från riksdagen på grund av ett mediadrev och ett fegt parti som inte orkar hålla emot när det stormar", skriver hon bland annat.

Enligt Aftonbladet kan hon få omkring 9,9 miljoner kronor av skattebetalarna genom att sitta kvar i riksdagen mandatperioden ut.

Aftonbladet avslöjade i förra veckan hur Emma Carlsson Löfdahl, riksdagsledamot för Liberalerna, hyrt sin makes bostadsrätt för 13 000 kronor i månaden trots att avgiften bara låg på 2 500 kronor. Totalt har Carlsson Löfdahl fått 103 000 kronor för att hyra lägenheten och L-toppen har enligt Aftonbladet plockat ut drygt 463 000 kronor i bidrag sedan 2013.

I fredags uppmanades politikern, som ursprungligen kommer från Jönköping, att lämna sin riksdagsplats av Liberalernas länsförbundsstyrelse i Jönköping. Emma Carlsson Löfdahl meddelade då att hon tar timeout från politiken, men på måndagsmorgonen uppger hon att hon lämnar Liberalerna.

Annons

Annons

Genom att sitta kvar i riksdagen mandatperioden ut kan Emma Carlsson Löfdahl få omkring 9,9 miljoner kronor av skattebetalarna – inklusive riksdagsarvode och inkomstgaranti, skriver Aftonbladet.

Emma Carlsson Löfdahl har i dag ett arvode på 66 900 kronor i månaden som riksdagsledamot. Om hon hade hoppat av uppdraget i dag skulle hon få en inkomstgaranti i fem år, på totalt runt 2,2 miljoner kronor. Men genom att sitta kvar mandatperioden ut kan hon ha sin försörjning tryggad till 65-årsdagen. Totalt kan hon då max få ut omkring sju miljoner kronor av skattebetalarna i inkomstgaranti.

"Fick ogenomtänkta råd"

I sitt inlägg på Facebook är Emma Carlsson Löfdahl kritisk mot både partiets pressavdelning och partiledningen.

"Ju längre veckan gick desto konstigare och ogenomtänkta råd fick jag trots att ingen ny fakta har framkommit, det enda som skett var att partiet fick reaktioner på sociala medier och via mail. I torsdags blev jag uppmanad att på stående fot lämna mitt riksdagsuppdrag. Att ta ett så drastiskt beslut mitt i en kris är inte ett professionellt beslut", skriver hon bland annat och skriver även:

"... både Maria Arnholm och Jan Björklund har varit tydliga med i media att jag inte är önskvärd i riksdagsgruppen. Därför kommer jag omedelbart att lämna platsen i gruppen och mitt medlemskap i partiet".

Annons

På sin Facebook-sida bekräftar hon dock att hon kommer sitta kvar i riksdagen. Något Liberalernas länsförbund i Jönköpings län kritiserar i ett pressmeddelande.

Annons

– Det är ledsamt att Emma nu väljer att helt lämna partiet. Med det beslutet hade jag dock samtidigt önskat att hon redan nu lämnat riksdagsuppdraget så partiet haft möjlighet att gå vidare med riksdagsarbetet genom en ny ledamot, säger Jimmy Ekström, vice förbundsordförande för Liberalerna i Jönköpings län.

Inbäddat innehåll

Läs även:

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan