Annons

Annons

Annons

Annons

SHL 2018/19

Poängkungen slog nytt rekord

Text: 

Markus Ljunghs debutsäsong i HV71 har blivit en succé. I matchen mot Timrå gjorde centern tre poäng, vilket innebär att han nu slagit sitt poängrekord i SHL.

Markus Ljungh har gjort sin poängmässigt bästa säsong i karriären.

– Det är så klart jättekul. Jag är glad över det. Man har ju haft det som ett mål att slå sitt rekord när man har börjat närma sig de siffrorna, säger Ljungh.

Centern gjorde först 1–0 i tisdagens bortamatch när han tryckte sig in i vid målet och styrde in pucken med klubbskaftet. I den tredje perioden gjorde han också matchvinnande 4–3 på samma sätt. Innan matchen var över hann HV:s nummer 16 med att passa fram Robin Figren som satte 5–3 i tom bur.

Med de tre poängen kliver 28-åringen nu upp på 38 pinnar när en omgång återstår. Hans tidigare toppnotering i ligan låg på 36 poäng under säsongen 2015/16, då i Djurgårdens tröja.

Annons

Annons

Men inte nog med att Ljungh nu slagit sitt eget poängrekord. Han har också putsat sitt målrekord. För 15 av toppcenterns poäng har varit mål. Det tidigare personliga rekordet låg på 13 fullträffar.

Centern hade visserligen en småtung start på HV-karriären. Det dröjde fram till den nionde matchen – borta mot Växjö – innan det första målet kom.

Därefter har 28-åringen varit en pålitlig poänggörare för sitt lag. Han har också fått stort förtroende av de två huvudtränarna Johan Lindbom och Stephan Lundh (som ersatte Lindbom som huvudtränare).

Ljungh har ständigt varit HV71:s förstacenter och snittar 18 minuter i istid per match, vilket är mest bland samtliga forwarder och tredje mest i hela laget. Bara backarna Mikko Lehtonen och Nils Andersson spelar mer.

Centerns poängform – han har gjort mål i tre raka matcher – är förstås nödvändig för HV71 när säsongen nu går in i sitt absoluta slutskede.

För även om laget besegrade tabelljumbon väntar nu en åttondelsfinal som avgörs i bäst av tre matcher. Där gäller det helt enkelt att vara bäst när det gäller.

Åttondelsfinalplatsen blev helt fastställd efter att Skellefteå tog två poäng mot Växjö på tisdagskvällen, vilket innebär att Jönköpingsklubben är fyra poäng bakom det sjätteplacerade laget.

– Det är tråkigt. Men vi hade det ändå inte i egna händer. Någonstans har vi tappat den där platsen för ett tag sedan, säger Ljungh.

Annons

Den senaste tidens svajiga resultat har inneburit att laget som inför det sista landslagsuppehållet bara var två poäng från en serieledning fallit fritt i SHL-tabellen.

Annons

Laget ligger just nu åtta i tabellen och kan säkra en hemmaplansfördel i åttondelsfinalen hemma mot rivalen Linköping på torsdag.

Så det finns alltså trots allt något att spela för i den sista omgången även om direktplatsen till kvartsfinal är förlorad.

– Det känns bra att det är så. Det är ganska viktiga poäng som står på spel, säger Ljungh.

Inbäddat innehåll

Läs även

Annons

Annons

Till toppen av sidan