Annons

Annons

Deras idé - ny färg gör trafiken säkrare

Annons

Just nu pågår mässan På väg på Elmia. På plats är de som har vägen som arbetsplats för att göra säkerheten vid vägarbetsplatser bättre.

– Något behöver hända, för det blir inte bättre just nu, säger Göran Fredriksson från Sveriges branschförening för säkrare vägarbetsplatser.

Mässan pågår under två dagar och arrangeras av Sveriges branschförening för säkrare vägarbetsplatser (SBSV), Svenska väg- och broräckesföreningen och svenska vägmärkesföreningen.

Innan seminarium och montrar möts besökarna av ett nytt färgtema. SBSV anser nämligen att limegult borde vara färgen vid vägarbetsplatser.

Annons

– Det har gjorts försök på olika ställen och finns bland annat i Norge. Resultaten av färgbytet där har varit goda och de som jobbar med skyltmaterial har sett att det finns en möjlighet att skapa en identitet runt arbetsplatserna, säger Göran Fredriksson.

Annons

Just att skapa tydligare vägarbetszoner är en av tankarna bakom idén. Att trafikanterna via andra färger på alla typer av skyltar vid vägarbeten än i vanlig trafik skulle bli mer uppmärksamma. Det är sedan tidigare fallet i andra länder, bland annat USA.

– Det ska verkligen uppfattas som ett annat område än den vanliga trafiken. En professor från Lunds universitet pratade om de bästa praktiska sätten från Europa för bättre trygghet och tydliga zoner var en av punkterna. Tydligare färger är ett sätt att skapa det på, säger Göran Fredriksson.

Oklart när ett färgbyte kan bli aktuellt

Annons

Att branschen vill se just det limegula beror på att den är väl synlig och finns att tillgå i hela världen.

– Det är inte för intet som varselkläder är i den färgen, konstaterar Göran Fredriksson.

När och om färgen kommer bytas ligger i myndigheternas händer.

Annons

Om mässan som sådan säger Göran Fredriksson att de har breddat sig under de två tidigare år som den arrangerats.

Han säger även att de ännu inte har några tydliga siffror som pekar på exakt hur stort problemet är med trafikolyckor vid vägarbeten.

– Men vi ser att många upplever att det blir tuffare och att antalet incidenter ökar. Något behöver göras, för det blir inte bättre just nu. Något behöver hända, definitivt, avslutar han.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy