Annons

Annons

Annons

Annons

SHL 2018/19

”Skönt att skicka dem på semester”

Text: 

HV71 ställs mot Rögle i åttondelsfinal. Det står klart efter att Jönköpingslaget brutit en tung svit mot värsta rivalen Linköping.

Simon Önerud siktar på seger mot Rögle.

– Det är nu det roliga börjar, säger HV71:s Simon Önerud.

Ja, för efter 52 grundserieomgångar, krisrubriker, succébyten på tränarbänken och ny krisvarning står HV71 redo för slutspel.

Och smålänningarna inleder med en åttondelsfinal mot nian från Ängelholm.

– Det är grymt kul. Det är ett riktigt duktigt hockeylag. Det kommer bli grymt tufft. Vi måste spela på topp. Jag tycker att vi är det bättre laget. Vi ska vinna den. Det är det vi siktar på så klart, säger Önerud.

HV71 inleder bäst-av-tre-serien med en hemmamatch i Kinnarps arena på lördag. Därefter väntar bortamatch på måndag och en eventuellt avgörande drabbning i Jönköping på onsdag.

Annons

Annons

Jönköpingslaget slutade åtta i tabellen, fem poäng före Rögle. Och HV har dessutom vunnit tre av lagens fyra möten den här säsongen.

Men när slutspelet drar i gång är det ingen garanti för en enkel resa förstås.

– De har en grymt stark förstakedja med Ted Brithén i spetsen. Och deras powerplay har funkat bra på slutet. Det gäller att hålla sig på banan så mycket som möjligt. När vi väl får utvisningar emot oss så gäller det att steppa upp i boxen och döda dem, säger Önerud.

– Sedan måste vi ha en hög forecheck på dem. De har några skickliga backar som man kan ligga på och sno lite puckar ifrån. Sedan gäller det att sätta dit puckarna när vi får våra lägen.

Och att sätta dit lägena är inget som just nu verkar vara ett särskilt stort problem för Önerud och hans kedjekamrater Markus Ljungh och Martin Thörnberg.

När HV71 avslutade grundserien med att ta sin första hemmaseger mot Linköping sedan säsongen 2014/15 var det hemmalagets förstakedja som var matchens förgrundsfigurer.

Ljungh satte 1–0 i den första perioden efter att ha styrt in en Thörnberg-puck med benet.

Kort senare spelade Önerud och Ljungh klapp-klapp-spel innan den förstnämnde kunde pricka in 2–0 med ett rappt skott.

Markus Ljungh firar sitt mål mot Linköping.

I slutperioden höll Önerud sig framme igen, prickade in 3–0 i tom bur och såg därmed till att göra sitt sjuttonde mål för säsongen. Bäst i den interna skytteligan, tätt följd av poängkungen Ljungh på 16 fullträffar.

Annons

Annons

– Jag känner att jag fått ett uppsving sedan jag börjat spela med dem. Vi lyfter varandra. Det är grymt kul och jag är glad att jag får spela med dem. Men inget kommer gratis. Så man får inte bli nöjd, säger Önerud.

De två målen i vad som till slut blev en 4–0-seger mot rivalen från Östergötland innebär att HV:s nummer 11 nu gjort sin poängmässigt bästa säsong i klubben.

Inbäddat innehåll

Önerud landar på 32 (17+15) poäng på 46 matcher, vilket innebär en andraplats i den interna poängligan. Forwardens tidigare rekord låg på 29 poäng under guldsäsongen 2016/17.

– Det är grymt kul. Jag tycker ändå att jag haft en säsong som gått mycket upp och ner. Det roliga börjar nu och jag tycker att det finns mer att hämta också. Jag är inte nöjd med säsongen förrän förhoppningsvis i början av maj, säger Önerud.

Som en extra bonus fick HV-profilen dessutom vara med och stänga Linköpings säsong. Laget slutar tolva och är borta från slutspelet.

– Det var skönt att skicka Linköping på semester, säger Önerud.

JnyttTV. Hör tränarna på presskonferensen efter matchen.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan