Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hörle/Rusken

”Unga agerar målvakter"

Många av de som drabbas av bedrägerier är äldre och en stor del av de misstänkta är mellan 12 och 25 år gamla.

Annons

Sedan hösten 2017 har det pågått omfattande bedrägerier via bank-id. Polisen konstaterar att det har dragit in oroväckande många ungdomar i kriminalitet.

En mycket stor andel av de som är misstänkta för bedrägerierna via bank-id ska enligt polisen vara mellan 12 och 25 år gammal. I många fall som har polisanmälts handlar det om äldre som blivit av med sina livsbesparingar.

– Många unga kanske inte är medvetna om att de tvättar pengar eller agerar målvakter i grova bedrägerier, men de har blivit en del av organiserad brottslighet, säger Björn Öberg vid polisen i region öst, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Polisen i region öst, dit Jönköpings län tillhör, arbetar just nu med drygt 300 ärenden där mestadels äldre blivit utsatta för att någon ringer och utger sig vara från banken och med olika metoder lyckats övertyga den som svarar att logga in på sitt bank-id. Den som blir uppringd ska då få sitt konto länsat.

Flyttar pengarna

Bedragaren som ringer har hjälp av andra som flyttar pengarna till olika konton. En tonåring lånar ut sitt bankkonto för överföring. Pengarna tas ut kontant och de som hjälpt till i bedrägeriet får betalt, men kan få stora problem senare.

Sedan september förra året jobbar polisen med en nationell särskild händelse för att utreda och förebygga bedrägerier. Detta sker i samarbete med banker och andra parter och polisen har märkt resultat.

Polisens råd till föräldrar är nu att hålla koll på tonåringens bankkonto och att ställa frågor om barnet kommer hem med dyra kläder eller andra saker som föräldrarna inte vet hur de kunnat skaffa sig.

Kan utsättas för våld

Polisen ser risker med att unga ”medhjälpare” kan dras med in i grövre kriminalitet då de som ligger bakom bedrägerierna ofta är inblandade i organiserad brottslighet och gärna lägger allt mer ansvar i brottsligheten på unga hantlangare. Polisen uppger att det kan vara svårt för de unga att ta sig ur utvecklingen och det ska ha förekommit att de drabbats av grova hot och våld.

Annons

Barnen som hjälper de kriminella hamnar inte bara i brottsregistret med svårighet att skaffa jobb och bostad, utan kan också bli ersättningsskyldiga. Kan barnet inte betala blir vårdnadshavaren ansvarig.

Annons

Polisen uppmanar föräldrar som misstänker att barnet deltagit eller utnyttjats i bedrägerier att kontakta polisen via telefonnummer 114 14.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy