Annons

Annons

Annons

Annons

Gunnarsbo

Därför uppstod jättehålet

Annons

Under tisdagen upptäckts ett 1x1 meter stort och 2-3 meter djupt hål på länsväg 195 i höjd med Habo. Det beslutades då att stänga av vägen för trafik fram till och med fredag klockan 16.00. Men nu kommer nya besked från Trafikverket.

Jnytt har tidigare berättat om att det upptäckte ett mystiskt hål på väg 195 i höjd med Habo. Vägen fick stängas av för att kunna lagas. Nu meddelar Trafikverket att det åter kommer att vara stopp i bägge riktningarna på vägen ett tag till.

Vägen beräknas öppna för trafik igen under onsdag eftermiddag den 27 mars. Orsaken är ett akut reparationsarbete.

Annons

Annons

Trafikanter uppmanas att följa orange skyltning för omledning via centrala Habo.

Gräver åtta meter

– När det här hålet uppstod så var vi inte säkra på hur lång tid arbetet på platsen skulle ta. Vi var medvetna om att det kunde ta längre än en vecka. Det handlar om en reparation där man gräver åtta meter ner till trumman. Om trumman byts så innebär detta ett stort jobb då det ska packas material i olika omgångar. Dessa jobb tar tid, säger Katarina Volfram, presskommunikatör på Trafikverket.

Varför uppstod hålet i vägen?

– Det kan ha berott på att trumman under vägen gått sönder. Det kan de göra och när trycket blir stort blir hålet större så att det även syns på ytan. Nu på våren när snön smälter och det regnar kan det också vara så att material försvinner och på så sätt uppstår det här hålet. I början kan man uppfatta det som ett litet gupp, och sedan kan det uppstå ett hål i vägen. Det är vad jag tror rent generellt, säger Katarina Volfram.

”Liten sannolikhet för olyckor”

Är det ovanligt att detta händer?

– Det händer några gånger per år runt om i landet. Men sedan kanske det inte märks på samma sätt på en mindre väg som på en sådan här stor väg där det är mycket trafik. På 195:an påverkar det fler då många får köra en annan väg. Men just trummor finns det ju på jättemånga ställen.

Finns det någon risk att någon hade kunnat bli skadad?

Annons

– Det har jag ingen aning om, men ofta märker man att en trumma har gått sönder innan det blir ett hål i vägen. Man märker att det först blir som ett gupp och så snart någon slår larm om det så brukar någon från Trafikverket åka ut och kolla på det. Då skyltar vi upp och spärrar av så ingen åker där. Jag tror att sannolikheten att det sker olyckor är liten. Jag känner inte till att det hänt i Sverige. Här har vi ju inte den typ av jord som finns utomlands. En bil försvinner inte ner i ett hål på samma sätt som det kan ske där.

Läs även:

Annons

Annons

Till toppen av sidan