Annons

Annons

Annons

Annons

SHL 2018/19

”En jäkla grym känsla”

Text: 

HV71 har tvingat Färjestad till en sjunde och helt avgörande kvartsfinal. På isen finns Simon Önerud. Den enda spelaren i onsdagens match som vet hur det är att avgöra en Match 7.

– Det är klart att det kan vara nyttigt att ha varit med om liknande situationer, säger Önerud.

Simon Önerud kommer att vara den enda spelaren i onsdagens Match 7 som tidigare avgjort just en sådan match.

Det är en händelse som för alltid kommer att vara en stor del av HV71:s historia.

I den första förlängningsperioden i den sjunde SM-finalen mellan HV71 och Brynäs 2017 skickade Martin Thörnberg in en puck från högerkanten, Simon Önerud vispade till med klubban och fick träff. Kinnarps arena exploderade i ett öronbedövande jubel.

Nu är det dags igen.

– Det är klart att det kan vara nyttigt att ha varit med om liknande situationer. Men vi ska försöka spela precis som vi har gjort tidigare och fortsätta att vara desperata när vi får lägena och vara väldigt disciplinerade i försvarsspelet. Sedan är det klart att det inte är någon nackdel att många utav oss har varit i liknande situationer förut, säger Simon Önerud.

Annons

Annons

Matchen i Löfbergs arena på onsdagskvällen blir den första så kallade Match 7 för HV71 sedan den där dagen i slutet på april för snart två år sedan.

Det blir också den första sjunde och helt avgörande matchen i ett SM-slutspel sedan just 2017.

HV71 har sedan år 2000 spelat sju stycken Match 7 (onsdagens match inte inräknad). Och det råder ingen tvekan om att det ofta varit klassiska matcher.

HV-supportrarna minns säkerligen den sjunde SM-finalen mot just Färjestad 2004. Stefan Liv höll sin tredje nolla i finalspelet, Björn Melin avgjorde och HV71 vann med 5–0.

Och de minns nog även två år senare när Rickard Wallin avgjorde för Färjestad med bara sju sekunder kvar i en match som slutade 4–3 till värmlänningarna.

När lagen brakar samman i ytterligare en direkt avgörande match är Önerud den enda spelaren på isen som har avgjort en Match 7, enligt statistik som hockeysverige.se tagit fram.

– Mycket handlar ju om att man försöker göra det så likt som de tidigare sex matcherna som möjligt. Det är klart att det är lite speciellt när allting ställs på sin spets men det är en jäkla grym känsla och jäkligt kul. Det är de här matcherna som gör ishockeyn så himla speciell. Vi ska åka till Karlstad med grym glädje, stor inspiration och ta Färjestad, säger Önerud.

– Det gäller att hantera den här spänningen och nervositeten som kanske kommer och försöka slappna av. Det gäller att hitta en balans där.

Annons

Så att göra något särskilt eller ändra på några rutiner inför en extra viktig match är inget som är aktuellt för HV-profilen.

– Alla har väl några rutiner och det är inga konstigheter. Det enda jag försöker ha är att det ska inte vara något som någon annan kan påverka eller som gör att jag kan bli störd. Det kan vara att man kanske knyter vänster skridsko först och höger sedan. Men det är de här vanliga grejerna. Det hade väl inte varit hela världen om man hade ändrat på det men det är väl ett sätt att göra sig redo för match, säger Önerud.

Annons

”Mycket mindre socialt liv”

Efter två åttondelsfinaler och sex kvartsfinaler är Önerud och hans HV71 inkapslade i den metaforiska slutspelsbubblan.

Något som märks både på och utanför isen.

– Det blir väldigt mycket mindre socialt liv och mer fokus på vätska och påfyllning. Det är den största skillnaden mot grundserien, säger Önerud.

– Man försöker att optimera sina förutsättningar genom att sova bra, äta bra och dricka mycket vatten. Att fylla på med vätska är nog det allra viktigaste.

Samtidigt finns det förstås ett liv utanför rinken – även under brinnande slutspel.

– När man har familj och barn så tar det mycket av tiden mellan matcherna. Det tror jag kan vara nyttigt också, att försöka koppla bort hockeyn. Sedan finns den alltid där i bakhuvudet och man kanske inte springer de där extra meterna när man, till exempel, spelar fotboll mellan matcherna, säger Önerud.

”Vi är det bättre laget”

Men det går alltså inte att komma ifrån att mycket – kanske det allra mesta – handlar om ishockey just nu. Både för Simon Önerud och HV71.

Annons

För efter att ha besegrat grundserievinnaren med 5–3 hemma i Kinnarps arena i en match där Jönköpingslaget hade kniven mot strupen kan tabellåttan nu skicka guldfavoriten på semester.

– Det blir säkert full fart från början. De får mycket energi från publiken. Det gäller att kunna stå emot det från början och hitta en väg ur det. Det vet vi hur vi ska göra och det kommer vi att adressera i morgon. Vi ska spela vårt spel och ta med oss det som vi gjorde framgångsrikt i går, säger HV:s assisterande tränare Nicklas Rahm.

Han får medhåll av Önerud.

– Vi tycker att vi är det bättre laget i framför allt fem mot fem-spelet. Jag tycker inte att vi ska ändra på vårt spel så mycket utan vi ska fortsätta att vara starka på pucken med vårt presspel och forecheck och sno mycket puckar där, säger Önerud.

Inbäddat innehåll

Läs mer om den heta matchserien

Annons

Annons

Till toppen av sidan