Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Krav-äggens tapp: Försäljning minskar

Temabild.

Annons

Försäljningen av Krav-märkta ägg har sjunkit med sju procent i Jönköpings län under de senaste två åren, enligt nya siffror.


Samtidigt har försäljningen av ägg i dagligvaruhandeln ökat med sex procent.

– Att färre svenskar väljer KRAV-märkta ägg får konsekvenser för både hönsen, miljön och de svenska lantbrukare som investerat i anläggningar med hög djurvälfärd. Utvecklingen stämmer inte överens med det ökande engagemanget för djurvälfärd och de växande miljöproblemen, säger Anita Falkenek, vd på Krav, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Det är mätinstitutet Nielsen som tagit fram den färska äggstatistiken, vilken grundar sig på mätningar över de två senaste åren.

Av den totala mängden ägg har andelen Krav-märkta ägg minskat från 16 till 14 procent.

Under påsken 2018 såldes omkring 50 miljoner ägg. Av dessa var 8,5 miljoner Krav-märkta.

Produktionen av Krav-märkta ägg skiljer sig på flera sätt från övriga ägg, enligt Kravs pressmeddelande.

Hönsen på en Krav-godkänd gård ska få röra sig ute på sommarhalvåret och picka och sprätta. Inomhus ska hönsen ha mer utrymme att röra sig på och de ska få foder som odlats utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

– Vi vet att svenska konsumenter vill att matproducenter ska ta stor hänsyn både till djurens välbefinnande och till miljön. Jag hoppas att det engagemanget också visas varje dag i butiken, säger Falkenek.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy