Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Projektet EAST – vår "darling"

EAST. Mitt bland allt du vill vara nära och behöver. Kompromissa inte. EAST – ditt nya hem.

Annons

JÖNKÖPING. Projektet EAST kommer ge nytt vridmoment till öster. Ett hus som syns och märks från alla håll. Från Odengatan blir det ett landmärke, från gården en lugn oas mitt i stadspulsen. Johan och Johan är de ansvariga arkitekterna som har brottats med den gamla Saab-tomten i ganska många år, men nu närmar sig första spadtaget.

– Jag är från Jönköping och kontaktade Saab:s fastighetschef när jag fick höra att de tänkte flytta upp till Stensholm i Huskvarna. Jag var nyfiken på vad som skulle hända med tomten, berättar Johan Ljungqvist på Enter Arkitekter, med kontor både i Jönköping och Göteborg.

– Det är ett spännande city-läge, med många fördelar, men också utmaningar. Detta har blivit en liten "darling" för oss genom åren, och många andra projekt har kommit emellan.

– Kontakten med Saab ledde bland annat till att vi fick rita deras tillbyggnad i just Huskvarna, som nu är klar.

Förslagen har varit många under de år som gått, och förändrats under tiden. Tomten har bytt ägare och ägs nu av Tosito, ett fastighetsbolag med fast förankring i Jönköping. Hur långt bort från ursprungsidén är arkitekterna nu, kan man undra.

Annons

Annons

– Vi är lite tillbaka till där vi började kan man säga. Fyra huskroppar, två tvillingpar, där paren är identiska sinsemellan, fortsätter den andra Johan, han som heter Lund i efternamn.

– Utmaningen och fördelen är söderläget i kombination med närheten till Odengatan. Vi har kämpat mycket med hur öppet eller stängt det ska vara in till gården.

– Men nu är det fyra fristående huskroppar, med ett fint "släpp" emellan där det händer något i varje hörn. Det blir en del skyddande glas också, men du ska hela tiden känna att du är i staden. Ingen längtan till landet direkt.

Det gamla Saab-huset i gult tegel kommer stå kvar som närmaste granne men byggas om. Ett hus med kvaliteter som inspirerat Johan och Johan.

– Vi har tagit hänsyn till höjden först och främst, men även teglet har inspirerat. Två av våra huskroppar blir i tegel, den i norr och den mot söder utmed Odengatan; mörkare tegel i och för sig, men med samma rytm i fasaden och stående förband mellan våningarna, fortsätter den andre Johan.

– Tegel har enorma fördelar, i arkitektonisk och miljömässig hållbarhet. Det går att variera i det oändliga – i detaljering och känsla.

Annons

Annons

– Men vi får inte glömma insidan – gården – det blir en helt annan känsla där, säger Johan Ljung. Varje lägenhet kommer ha en balkong lika bred som lägenheten, det blir en helt annan öppenhet här inne, med glas och glesa räcken, och annat fasadmaterial. Det är här du lever, och det du ser från din egen lägenhet när du är hemma.

Tveklöst blir det ett hus med många sidor och många temperament. Citypulsen runt knuten, men också bara ett par hundra meter till ett av stadens naturreservat runt Rocksjön, där du kan parkera din egen puls på angenäm nivå. Eller höja den, om du tänker springa runt. Ner till Vätterstranden har du inte längre, men vattnet är inte lika varmt.

Läs mer om EAST här.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy