Annons

Annons

Annons

Domen mot SD-toppen Peter Lundgren

Winberg: "Jag mår inte bra"

Text: 

Fjärdenamnet på Sverigedemokraternas lista till EU-valet, Kristina Winberg, stryks. Det meddelade Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande under söndagen. Nu framkommer uppgifter om att Winberg larmat till partiet om ett misstänkt sexuellt övergrepp där en partikollega ska ha tagit en kvinna på brösten, uppger Expressen.

Kristina Winberg styrks av SD inför EU-valet.

På söndagskvällen meddelade Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande att partiet stryker Kristina Winberg inför valet till EU-parlamentet. Bakgrunden till beslutet är att partiet anser att Winberg under de senaste åren visat prov på ”klandervärt och omdömeslöst uppförande både i förhållande till kollegor och personal – men också i förhållande till direktiv och önskemål som förts fram från riksorganisationen”.

Tog kvinna på bröstet

Nu framkommer fler uppgifter. Enligt Expressen har Kristina Winberg berättat för partiledningen om sexuella trakasserier som hon själv bevittnat. Händelsen ska ha inträffat förra året. Bara några dagar efter att det ofrivilliga närmandet spelade Kristina Winberg in ett samtal med den drabbade kvinnan. Där berättar kvinnan om hur den manliga partikollegan Peter Lundgren tagit henne på bröstet i samband med ett partiarrangemang på ett hotellrum.

Annons

Annons

I lördags konfronterades Lundgren av Expressen angående anklagelserna och nästa dag petades Kristina Winberg.

”Inte syftet att förstöra för partiet”

Winberg säger till Expressen att hon inte bandade kvinnan, eller berättade om anklagelserna för att sabotera för partiet.

– Det var inte syftet att förstöra för partiet utan det handlade om ett övergrepp som jag tyckte var oacceptabelt, säger Kristina Winberg.

Lundgren ska inledningsvis ha nekat till anklagelserna, men medgav senare att han hade tagit kvinnan på brösten.

Han beskrev tillfället som en ganska ”blöt fest” och säger att han inte minns vad hans avsikt var.

– Det är en överdriven historia som jag och kvinnan under dagen kommer att bemöta, säger Lundgren till Ekot på måndagsmorgonen.

På tisdagseftermiddagen rapporterade Ekot att Lundgren blivit polisanmäld för sexuellt ofredande. En åklagare kommer nu att utreda om det finns skäl att inleda en förundersökning, rapporterar Ekot.

SD: Inte skäl för partiets agerande

Sverigedemokraternas pressansvarige Christian Krappedal uppger till Expressen att händelsen inte är anledningen till att Kristina Winberg stängs av från partiet.

”Kristinas påstående om att hennes redogörelse för oss skulle vara skäl för partiets agerande stämmer naturligtvis inte”, skriver Christian Krappedal i ett mejl till tidningen.

Annons

Skrivit på Facebook

På måndagseftermiddagen har Winberg publicerat ett inlägg på Facebook där hon skriver att hon inte mår bra och inte orkar gå igenom allt. Hon försöker smälta det som har hänt.

Annons

"Det stämmer att jag spelade in ett samtal med en kvinna efter att hon utsatts för ett övergrepp. Hon har självklart tagit del av inspelningen i efterhand och då har vi pratat om att hon önskat gå vidare med händelsen men inte vågat. För egen del har det varit en svår sits att hamna i då jag inte velat gå över huvudet på kvinnan samtidigt som jag arbetar nära med mannen som helt öppet begick den här handlingen framför alla oss andra som närvarade. Det är en fråga som varit ständigt närvarande i bakhuvudet samtidigt som man försöker få livet att fortsätta och rulla på. Telefonen som jag använde för att spela in samtalet med blev stulen för över ett år sen vilket bland andra Peter vet om då den försvann under en utekväll då vi var ute tillsammans.

Det finns så oerhört mycket som jag vill gå in på och förklara men saknar helt enkelt orken just nu då jag bara försöker att smälta det som händer runt omkring mig. För i lördags fick jag sms ifrån David Baas på Expressen med frågor om händelsen och jag kände hur världen sattes i gungning. Jag ringde då direkt partiet och informerade dem om vad jag visste och vad jag bevittnat. Direktiven jag fick var att hålla tyst och invänta vidare instruktioner. Nästa kommunikation var ett meddelande om uteslutning", skriver Winberg på sin Facebooksida.

Läs mer:

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan