Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hörle/Rusken

Så många får sparken från AF

Sedan tidigare har det ståt klart att fem av Arbetsförmedlingens elva kontor i Jönköpings län försvinner. Nu kommer också siffror på hur många anställda, nationellt, som tvingas gå från myndigheten.

Totalt 4 500 personer varslades i januari. Men efter att omkring 1 000 personer redan sagt upp sig och fått nya jobb kommer 1 600 att tvingas gå från myndigheten, rapporterar Ekot och hänvisar till ett internt meddelande.

I Jönköpings län rör det sig om 69 personer i Värnamo, Jönköping och på höglandet, rapporterar P4 Jönköping.

Arbetsförmedlingen uppskattar att antalet medarbetare kommer att vara cirka 4 000 färre vid årets slut, skriver Expressen.

Annons

Annons

Gällande kontoren omfattar det hela 106 egna kontor med olika öppettider och verksamheterna på 132 arbetsförmedlingskontor avvecklas successivt under 2019 och 2020.

I Jönköpings län blir arbetsförmedlingens verksamhet i Jönköping, Nässjö, Tranås, Vetlanda, Gislaved och Värnamo kvar. De kontor som kommer att läggas ner i länet är de i Mullsjö, Aneby, Eksjö, Sävsjö och Vaggeryd.

Ska hitta lösningar

Förslaget är utarbetat utifrån myndighetens uppdrag och möjligheten att vid behov möta kunder i fysiska personlig möten. Myndigheten har också en pågående dialog med SKL och Statens Servicecenter för att hitta bra lösningar för att kunna ge en fortsatt god service där arbetsförmedlingskontor är tänkta att avvecklas och på orter där Arbetsförmedlingen inte i dag har egna kontor.

– Att minska kontorsnätet är nödvändigt. Vi är mitt inne i en omställningsprocess med ett varsel på 4 500 anställda på grund av de budgetförutsättningar vi har för året. Vi kan inte genomföra en så stor personalneddragning utan att göra förändringar i antalet kontor. Med minskad personalstyrka måste kontorsnätet anpassas för att de kontor som ska finnas kvar ska ha förutsättningar att erbjuda en effektiv service, bokade fysiska personliga möten för dem som har behov av extra stöd och en god arbetsmiljö, säger Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Annons

Beslut för varje kontor

Arbetsförmedlingen i landet bygger samtidigt kraftfullt ut kundtjänstverksamheten från 800 till 1500 medarbetare. Kundtjänstverksamheten och deras förmedlare kommer att arbeta från 15 orter runt om i landet. Merparten är förmedlare som kommer från arbetsförmedlingskontoren.

Annons

Innan verksamheten på ett lokalt arbetsförmedlingskontor avvecklas uppger Arbetsförmedlingen att det genomförs en analys, riskbedömning och dialog med lokala samverkanspartners. I detta ingår också en planering för när personal ska flytta över till andra kontor.

Efter att det skett en samverkan fattas ett beslut om när verksamheten vid kontoret kan upphöra. Det krävs alltså ett beslut för varje kontor.

Läs även:

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy