Annons

Annons

Annons

Adaktusson (KD) lämnar partiledningen

Text: 

Lars Adaktusson, med rötter i Jönköpings län, lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare, säger han till Expressen.

– Jag hade förväntat mig att vi skulle rida ut den här stormen tillsammans, att vi skulle bilda gemensam front. Så blev det inte, säger han till tidningen.

Adaktusson säger att han fortfarande känner ett starkt stöd från medlemmar och aktiva, och att han inte känner sig utfrusen och ifrågasatt. Däremot pekar han på det faktum att man från partiledningens sida har varit kritiska.

Annons

Annons

– Det fick mig att fundera över om jag verkligen kunde fungera på ett bra sätt i rollen som vice ordförande och partistyrelseledamot och jag har kommit fram till att svaret är nej, säger Lars Adaktusson till Expressen.

Nu står det klart att han inte kommer ställa upp för omval på partiets riksting i november.

Röstat mot aborträtten

Det var inför EU-valet som KD-toppen mötte kritik efter att Dagens Nyheter den 21 maj avslöjat att han i EU-parlamentet röstat mot aborträtten 22 gånger.

– Min känsla nu några veckor efteråt är att det här har skadat partiet allvarligt, men också att det har skadat mig oerhört mycket. Mitt anseende. Människors syn på vad jag står för.

Enligt uppgifter i andra medier har det varit valberedningens önskan att Lars Adaktusson skulle lämna sin plats i partistyrelsen och rollen som andre vice partiledare vid rikstinget i höst, men Adaktusson själv dementerar dessa uppgifter. Till Ekot säger han:

– Det är ingen som uppmanat mig att ta det här beslutet. Jag har ägt den här processen, tycker jag själv. Två dagar före valet tog jag själv kontakt med valberedningen och diskuterade läget. I februari hade jag tackat ja till att stå till förfogande för omval, men när det här hände kände jag att jag ville fundera igenom konsekvenserna.

Adaktusson behåller enligt Expressen sin riksdagsplats.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan