Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hörle/Rusken

Insändare
Det starka samhällets återuppbyggnad!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.Sedan Stefan Löfven tillträdde 2014 har arbetslösheten minskat dramatiskt. 350 000 fler människor har i dag ett jobb att gå till – varav över 100 000 av dessa i välfärden. Sysselsättningsnivån bland inrikes födda är rekordhög.

Några fler glädjande fakta är att också långtidsarbetslösheten har minskat ordentligt, och andelen som befinner sig i ersättnings- och försäkringssystemen är i år den lägsta på decennier.

Annons

Annons

Allt pekar på att det starka samhället som vi socialdemokrater en gång lade grunden för nu är under återuppbyggnad. Men, flera stora uppgifter återstår – inte minst måste vi få fler utrikes födda i arbete och då speciellt kvinnor som ofta har lång väg till arbetsmarknaden.

Enligt Arbetsförmedlingen kommer det att skapas 120 000 nya jobb under detta och nästa år. Myndigheten bedömer att nio av tio av de nya jobben kommer att tillsättas av personer som är födda i andra länder.

Men arbetsgivarna söker inte vem som helst. Det som efterfrågas är rätt utbildad arbetskraft, och det är där som politiken kommer till nytta.

Sedan vi tillträdde har vi socialdemokrater storsatsat på utbildning på alla nivåer! Vi har också infört snabbspår för nyanlända som kommer med yrkeskunskaper som efterfrågas på svensk arbetsmarknad. Så sent som i vårbudgeten gjordes insatser för att få fler utrikes födda kvinnor i arbete, och genom Januariavtalet har vi säkrat att etableringsjobben blir av.

För att ytterligare stärka vägen till arbete så har vi infört både språkkrav och utbildningsplikt. För vi vet att kombinationen av att kunna svenska och ha en relevant utbildning är inträdesbiljetten till den svenska arbetsmarknaden.

Att alla som kan jobba faktiskt jobbar är själva grundbulten i vårt starka samhälle. Därför tänker vi fortsätta att arbeta för att fler ska få ställa klockan och säga till sina älskade, ”Nu går jag till jobbet!”

Johanna Haraldsson (S)

Riksdagsledamot från Jönköpings län

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy