Annons

Annons

Annons

Så lätt är det att sortera rätt

Erik Astliden och hans familj började med avfallsabonnemanget FNI för drygt ett år sedan.

-Vi tycker att det känns lyxigt att kunna sortera redan här hemma, säger han.

-Vi är inga superhjältar bara för att vi sorterar rätt men vi måste ju alla göra något. Sortera är superenkelt att göra och det är bra för miljön, säger Erik Astliden.

Erik bor med fru och tre barn i Habo och började med avfallsabonnemanget Fastighetsnära insamling, FNI, för drygt ett år sedan.

Läs mer om Fastighetsnära insamling här

Annons

Annons

- Vi är fem i hushållet och tycker att vi löser det rätt bra. Vi gör åt med 10 liter mjölk i veckan, fem liter yoghurt och vi känner ändå inte av att det är ett problem. Allt brukar få plats i kärlen, det handlar bara om att pressa ihop pappers- och plastförpackningar väl.

Matavfall

När familjen lagar mat brukar de lägga matavfallspåsen i vasken.

-Det är enkelt att bara skala direkt i påsen. Om papperspåsen skulle bli fuktig och läbbig så använder vi bara dubbla.

Det mesta som blir över när du har ätit eller lagat mat är matavfall. Oätbara matrester, skal, kärnor, kaffesump och tepåsar sorteras i den bruna papperspåsen. Till och med lite hushållspapper går bra eftersom det suger åt sig lite av det fuktiga avfallet.

-Vi slänger också blommor och blomblad i matavfallspåsen. Däremot vet vi att jord, kattsand och hundbajspåsar, kvistar, tobaksvaror, plast och andra matförpackningar absolut inte ska slängas tillsammans med matresterna.

Annons

När de fick sina nya kärl fick familjen också tipset att hellre ha för lite i påsen än för mycket.

-Annars blir det svårt att gå ut med den utan att den går sönder. Vi brukar fylla vår till ungefär två tredjedelar.

Annons

Mer om sortering av matavfall

Hur ditt avfall blir drivmedel och gödsel

Varje påse räknas. Innehållet i en matavfallspåse räcker för att driva ett biogasfordon ungefär 3km. Hur då, undrar du kanske?

-Sopbilarna körs till avfallsanläggningen på Torsvik där matavfall och restavfall tippas var för sig. Matavfallet mals ner och blandas upp till en soppa, så kallad slurry, som värms upp för att ta död på smittoämnen, berättar Caroline Svensson, miljö- och avfallsstrateg vid June Avfall & Miljö.

Slurryn blir mat till bakterierna i rötkammaren som producerar biogas.

-Det som blir kvar av matavfallet kommer till användning som biogödsel inom lantbruket. Därför är det viktigt att inte slänga plast i matavfallet. Vi vill ju inte att plasten ska hamna på åkrarna.

Det som blir biogas driver sedan bilar, bussar och sopbilar och det går inte åt mycket avfall för att det ska göra skillnad.

-Du kan köra 1 mil med en personbil på 5 kg matavfall och matavfallet från 3 000 personer kan driva en stadsbuss i ett år.

Annons

Genom att sortera ditt avfall rätt kan du alltså driva stadsbussar och kanske till och med sopbilen som tömmer dina kärl.

- Vill du också frigöra utrymme i garaget som vi gjorde? Sortera rätt från början så slipper du påsar med skräp som ska till återvinningsstationen, avslutar Erik.

I Eriks hushåll lär sig alla att sortera rätt.

Läs mer

Annons

Annons

Till toppen av sidan