Annons

Annons

Annons

Vet du vad som händer med ditt matavfall?

När du sorterar ditt matavfall gör du miljön en stor tjänst. Matavfall är en resurs som gör nytta, men vet du vart det tar vägen och vad det används till?

Caroline Svensson, miljö- och avfallsstrateg vid June Avfall & Miljö, tog oss med till avfallsanläggningen på Torsvik. Här håller hon i en behållare med så kallad "slurry".

Numera sorterar de flesta hushåll sitt matavfall och för många har det blivit en vana att lägga matrester och skal i den bruna papperspåsen. Caroline Svensson, miljö- och avfallsstrateg vid June Avfall & Miljö, tog oss med till avfallsanläggningen på Torsvik.

Sök på din tömningsdag här

Annons

Annons

När sopbilen har tömt ditt kärl

Sopbilarna körs till avfallsanläggningen på Torsvik där matavfall och restavfall tippas var för sig. Matavfallet mals ner och blandas upp till en soppa, så kallad slurry, som värms upp för att ta död på smittoämnen.

-Slurryn blir mat till bakterierna i rötkammaren som producerar biogas. Det som blir kvar av matavfallet kommer till användning som biogödsel inom lantbruket. Därför är det viktigt att inte slänga plast i matavfallet, annars kan plasten hamna på åkrarna.

Annons

Annons

Hur mycket matavfall krävs för att driva en buss?

-Många tror att det går åt enorma mängder men en buss med 55 passagerare kan köra drygt 100 mil på det matavfall som passagerarna i bussen sorterar på ett år. Innehållet i en matavfallspåse räcker för att driva ett fordon ungefär 3 km. Du kan köra 1 mil med en personbil på 5 kg matavfall och matavfallet från 3 000 personer kan driva en stadsbuss i ett år.

Hur många bananer måste jag äta för att kunna driva en biogasbil?

-1 000 bananskal bör ge 75 km i en personbil, skrattar Caroline Svensson.

Läs mer

Annons

Annons

Till toppen av sidan