Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fagerhult

Ny hastighet på väg utanför Jönköping

Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Annons

Hastigheten kommer att sänkas på väg 195 från Habo och norrut. Vägen kommer att skyltas om inom kort.

Under 2019 får 111 mil statlig väg får sänkt hastighetsgräns från 90 till 80 km/tim och nio mil får höjd hastighetsgräns från 90 till 100 km/tim.

I Jönköpings län berörs länsväg 195 från cirkulationsplats Sjogarp Habo till gränsen till Västra Götalands län. På riksväg 26/47 från trafikplats Hedenstorp till den så kallade VIP-rondellen i Mullsjö har hastigheten höjts till 100 km/tim, men det beror på att vägen har byggs om till en mötesseparerad motortrafikled.

Annons

Annons

Fram till år 2025 kommer cirka 425 mil statlig väg att skyltas om till en lägre hastighetsgräns. Under samma period kommer cirka 120 mil väg få höjd hastighetsgräns eftersom Trafikverket bygger och höjer säkerhetsstandarden.

”Minska antalet döda”

Under våren 2019 inledde Trafikverket processen med regionala dialoger tillsammans med kommuner, regionala planupprättare och andra samhällsaktörer. Därefter skickade respektive region ut sina föreslagna vägsträckor på remiss. Alla remissvar har kommit in och nu gåtts igenom dem. Trafikverket har skriftligen bemött remissinstansernas synpunkter.

– Rätt hastighet är en förutsättning för att minska antalet dödade och skadade i trafiken. Om alla tar sitt ansvar och håller hastigheten kan vi rädda minst hundra liv varje år. Och dessutom: när vi lättar på gasen sparar vi på bränslet och minskar utsläppen, säger Sandra Nordahl, enhetschef Nationell Samhällsplanering, i ett pressmeddelande.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy