Annons

Annons

Så skyddar du din hund vid nyår

Annons

Så är den tiden på året här igen – smällarnas tid. Flera dagar innan nyårsnatten skjuts det raketer och smälls smällare runt om i landet. Om oljudet ändå kunde begränsas till tolvslaget hade mycket varit vunnet för både hundar och andra djur.

Runt nyår är en återkommande fasansfull tid för många hundar och deras hussar och mattar. För det är inte bara i samband med nyårstalet på tv det smattras och smäller. Ofta och helt utan förvarning smälls det flera dagar – både innan och efter nyårsnatten. Då är det svårt att värja sig.

– Att vänja sin hund vid crescendot runt tolvslaget är svårt nog, men det är åtminstone under en begränsad tid. Det största problemet är de smällare och raketer som överraskar dagarna innan och efter.

- Är man ute på en vanlig rastpromenad mitt på dagen kan plötsliga knallar från pyroteknik sätta djupa spår hos våra hundar, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea.

Skotträdda hundar behöver tid på sig för att vänja sig vid fyrverkerier. Då börjar man försiktigt med andra typer av störande ljud och belönar hunden för sina framsteg. Sen kan typen av ljud sakta bytas ut mot sådana som påminner om fyrverkerier. På själva nyårsafton finns bra tips om hur du kan mildra hundens rädsla.

Annons

– Tänk på att inte ömka din hund, då bekräftar du bara hundens rädsla och det blir jobbigare för er båda. Däremot ska du vara nära och låta den förstå att du finns där som stöd och känner med den, säger Odd Einar Bruem.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy