Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Centrala Väster

Klimatsmarta glasögonbågar från Taberg

Marie-Louise Malmberg och Gustav Kristensson går sin egen väg.

Annons

Gustav och Mari-Louise ligger bakom de populära glasögonbågarna som designas i Taberg och tillverkas i Borås.

Duon bakom Taberg Eyewear har lång erfarenhet av glasögon och när de skulle starta upp företaget med showroom, kontor och lager i den gamla bruksorten Taberg ville de göra något annorlunda.

-När vi började spåna runt vad vi ville stå för funderade vi på vad vi kan tillföra branschen. Svaret var rätt enkelt. Ett varumärke med fokus på hållbarhet i alla dimensioner. I en bransch som, likt de flesta, tillverkar mycket mer än vad som efterfrågas blev vår utmaning att göra tvärtemot. Med vår svenska tillverkning, är det löst, berättar Gustav Kristensson

-De material vi använder i bågarna tillverkas utan skadliga ftalater och är 100% nedbrytbart, alla delar tillverkas i närområdet och dessutom är de formgivna för att hålla över tid.

Annons

Gustav och kollegan Marie-Louise Malmberg hämtar inspiration från det berg som en gång i tiden sägs ha imponerat på Carl von Linné och där järnmalm brutits sedan 1400-talet.

Annons

-Härifrån är det lätt att arbeta med värdena vi tror på, vi kan nästan nå bergets fot från våra lokaler.

En av nyheterna, förutom den senaste kollektionen, är Taberg Care.

-Det handlar om att man i framtiden ska kunna reparera sina glasögon. Vi vill att våra kunder ska känna sig trygga i att deras bågar ska kunna hålla lika länge som de vill bära dem.

Läs mer

Design

-Som formgivare vill jag hitta ett uttryck. Varje decennium har en egen form som förändras till nästa. Genom att skala av designen från tidsmarkörer har vi skapat kollektioner som håller i åratal. Hållbar design kan man kalla det för, ett tidlöst formspråk.

De använder sig av miljösnälla material och bågarnas form inspireras av naturen. Färgerna är inte skrikiga eller gälla. Dova toner går aldrig ur tiden, menar han.

-Det går så fort idag att det nästan är svårt att ta in. Men vi känner att trenden att handla lokalt och närproducerat är tillbaka. Det känns roligt att kunna leda även denna bransch in i framtiden med bågar tillverkade i närområdet.

Annons

Annons

Deras bågar finns att köpa hos fristående handlare runt om i landet. En av dem är Optiker Ullströms i Jönköping.

-Det som är fint att jobba med fristående handlare är att också vi kan vara fria. Om vi hade samarbetat med kedjor hade vi hamnat i andra åtaganden än vad vi vill. För oss är det viktigt att ha en relation med handlarna och att våra bågar ska kunna tillverkas som de gör nu.

Varje glasögonbåge som produceras har nämligen en köpare. Istället för att masstillverka duckar Taberg Eyewear risken för svinn genom att endast producera bågar på beställning.

-Hos optiker som Optiker Ullström skapas ett intresse för våra produkter när de kommer in på materialval. Vi tror att det lokala är väldigt viktigt för kunder idag.

Kolla in deras kollektioner

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy