Annons

Annons

Annons

Jönköping

Så minskar du risken att skada din syn

Fler och fler arbeten utförs framför skärmar idag. Även unga och barn spenderar allt mer tid med paddor och telefoner. Det medför mycket positivt men också en del risker, menar Göran Widlert på Optiker Ullström i Jönköping.

Carl-Johan Ullström slog upp portarna för Optiker Ullström 1992.
Öppna bild i helskärmsläge

Vi lägger många timmar framför skärmar. Ofta kräver stora delar av våra arbetsdagar arbete med dator och när vi har rast sätter vi oss med telefonen och scrollar igenom sociala medier. Detta kan ge problem då vi sitter med ansträngda ögon under en längre tid som kan orsaka så kallad ”falsk närsynthet”.

Optikern Göran Widlert
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

-Ögat spänner sig och krampar för att det inte kan slappna av och ögats fokus ligger kvar på kort avstånd. Detta känns igen bland annat genom att man ser suddigt på långt håll och får huvudvärk, säger optikern Göran Widlert som har kunnat följa utvecklingen i många år.

Annons

Amanda Andersson
Öppna bild i helskärmsläge

Motionera synen

-Vi brukar uppmana våra kunder att ta till 20-20-20-metoden, berättar optikerassistenten Amanda Andersson.

Metoden går ut på att man var 20:e minut ska titta 20 meter bort i 20 sekunder.

-Det handlar om att motionera synen och låta ögonen kalibreras. Det är lite som att sträcka på sig när man suttit länge, fast för dina ögon.

Ett annat tips är att helt enkelt vara utomhus. Solljus med UV-strålning frigör ämnen i näthinnan som förhindrar att ögat växer på längden, vilket är fallet när det kommer till närsynthet.

-Forskning säger att risken för att bli närsynt minskar för den som spenderar två timmar eller mer om dagen utomhus. Jag själv brukar försöka följa både 20-20-20-metoden och spendera så mycket tid utomhus som jag bara kan och det borde alla göra, vare sig man har glasögon eller ej.

Läs mer om Optiker Ullström

Christina Cedercrona
Öppna bild i helskärmsläge

Hållbarhet på fler sätt än ett

En annan som har sett hur människors syn har förändrats är optikern Carl-Johan Ullström. Han började 1977 som lärling, tog examen 1980 och går fortfarande utbildningar för att hålla sig uppdaterad med vad som händer.

Annons

Annons

I den trivsamma butiken vid korsningen Västra Storgatan och Barnarpsgatan arbetar han tillsammans med Göran Widlert, Amanda Andersson, Christina Cedercrona och Emelie Olbers. Optiker Ullström slog upp portarna 1992 i den äldsta optikerlokalen i Jönköping. Där har det bedrivits optikerverksamhet sedan byggnaden stod klar på 1940-talet.

-Vi är en fristående optiker. Det innebär att vi kan välja själva vilka bågar, glas och linser vi vill köpa in utan att bli styrda av någon annan än oss själva och kunden. Vi bygger verksamheten på god service och ett spännande utbud av märken från både närområdet och internationellt, säger Carl-Johan som tillsammans med sin personal ofta åker på mässor för att hänga med i trenderna.

I butiken samsas välkända märken som Tom Ford, Gucci och Ray Ban med mer lokala modeller.

-Vi är lite extra stolta över att sälja bågar från exempelvis Taberg Eyewear som arbetar mycket med hållbarhet och skapar serier som tillverkas för hand i Sverige. Deras formspråk är tidlöst och är tänkta att hålla länge.

Personlig service och det spännande utbudet av bågar gör att många väljer att handla sina glasögon hos Optiker Ullström.

-Det är alltid roligt att kunna ge våra kunder det de behöver för att både se bra och må bra, avslutar Carl-Johan Ullström.

Boka tid för en undersökning

Öppna bild i helskärmsläge
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Annons

Till toppen av sidan