Annons

Annons

Annons

Centrala Väster

Cykla mot enkelriktat – öka säkerheten

Text

Transportstyrelsen har sagt nej till att tillåta tilläggsskylten ”gäller ej cyklister” på enkelriktade gator i Stockholms stad. Det är ett slag mot cyklingen i hela landet, menar Sveriges cykelorganisationer.

Joakim Boberg, cykelsamordnare Stockholms stad, visar den omtvistade skyltningen för cykling mot enkelriktat. I Jönköping finns det inte något sådant ännu.

I Jönköpings kommun har man ännu inte infört skyltar för cykling mot enkelriktat. Däremot i Tranås kommun.

– Det här är ett bakslag för cyklingen i flera kommuner. Cykling mot enkelriktat är vanligt här och i övriga världen. Vår nya internationella studie visar att det är en effektiv åtgärd för att öka trafiksäkerheten och framkomligheten för cyklister, säger Moa Rasmusson, ordförande i kommun- och regionföreningen Svenska Cykelstäder.

Annons

Annons

Transportstyrelsens beslut innebär att kommunerna tvingas göra ett kostsamt byte till mer otydlig skyltning, som bilister har svårt att förstå.

– Det här är fel väg att gå. Transportstyrelsen tolkar internationella regler annorlunda än resten av Europa. Sveriges regering, riksdag, regioner och kommuner vill se en ökad cykling och då fattar Transportstyrelsen ett beslut som gör cykling mindre attraktivt och trafiksäkert, säger Klas Elm, VD för paraplyorganisationen Svensk Cykling.

Cykelorganisationerna efterfrågar ett moderniserat regelverk.

– Sverige behöver ett gent och attraktivt cykelvägnät för att fler ska välja cykeln. Nu behöver infrastrukturminister Tomas Eneroth snabbt agera och tydliggöra att Transportstyrelsen tolkar lagstiftningen fel, menar Lars Strömgren, ordförande för Cykelfrämjandet.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan