Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Coronakrisen: Kaos och anarki väntar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Det finns en relativ tillförlitlig kartläggning av coronavirusets dödlighet. Det var kryssningsfartyget Diamond Princess som lades i karantän i Yokohamas hamn i början av februari efter att en Covid-19 epidemi brutit ut ombord. Fartygets 3700 passagerare och besättning var en idealisk kohort för att bedöma vad som händer i en avgränsad population, där man har full överblick över hälsoläget och alla påverkade under ett utbrott.

Annons

Annons

Samtliga 3700 ombord testades. Av dessa var 700 smittade och 7 av dem avled. Det tyder alltså på 1% dödlighet, men då skall man betänka att båten hade en stark överrepresentation av äldre människor som man konstaterat utgör en riskgrupp för Covid-19 smitta.

Forskare har kommit fram till en förväntad dödlighet i hela populationen på 0.125%. Man har gjort en uppskattning av dödligheten inom den amerikanska befolkningen på 0.05%-1% vilket tyder på en stor osäkerhet. Men resultatet ligger långt under andra siffror som cirklar runt i medierna. Om den lägre risken skulle vara den rätta ligger dödligheten långt under de vanliga säsonginfluensorna. Under alla omständigheter utgör inte ens den högsta tänkbara risknivån en tillräckligt stor orsak att stänga ner hela världsekonomin.

Det som nu sker hotar med kolossala sociala och ekonomiska konsekvenser. Hanteringen av pandemin inom EU och USA förefaller helt oansvarig och irrationell. Det man måste göra är att skydda äldre och multisjuka från smittan. Att vi hamnat i detta läge är en konsekvens av decennier med nedskärningar i välfärden från våra politiker.

Det som gör mig rädd är att alla våra åtta riksdagspartier stämmer in i denna kör som kommer skapa en depression nu talas det om att arbetslösheten kan stiga till 40% i Sverige. Sverige saknar totalt politiskt ledarskap.

Annons

Det är alltid de gamla och svaga som kommer få betala med ännu sämre ekonomi och omsorg, risken är stor att det kommer bli kaos och anarki om detta fortsätter en längre tid.

Morgan Malmborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy