Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Polisen varnar: Stor ökning av falska 500-kronorssedlar

Aldrig tidigare har polisen hanterat så många ärenden om falska 500-kronorssedlar som nu.

Annons

Aldrig tidigare har polisen tagit emot så många anmälningar om falska 500-kronorssedlar som nu.

– I dagens samhälle hanterar vi allt mindre kontanter vilket har lett till att många är ovana med fysiska sedlar, säger sedelexperten Michael Johansson,

Anmälningar om falska sedlar i polisregion Öst, där Jönköpings län ingår, har hittills under 2020 mångdubblats jämfört med helåren 2016-2019. Enligt polisen rör det uteslutande sig om falska 500-kronorssedlar.

Sedlarna används framförallt vid köp av begagnade varor när köpare och säljare möts. Enligt anmälningarna har de falska sedlarna också använts vid köp i restauranger och livsmedelsbutiker.

Annons

– Vi har aldrig fått in så mycket ärenden kring falska sedlar som nu. I dagens samhälle hanterar vi allt mindre kontanter vilket har lett till att många är ovana med fysiska sedlar och vet helt enkelt inte hur en äkta sedel ska se ut eller kännas, säger Michael Johansson, sedelexpert hos Nationellt forensiskt centrum i Linköping, i ett uttalande.

Annons

Polisen skickar nu en uppmaning till allmänheten om att vara uppmärksam ifall man ska ta emot kontanter.

”Om man misstänker att sedeln eller sedlarna är falska ska man inte ta emot pengarna och skyndsamt göra en polisanmälan, skriver polisen på sin hemsida.

FOTNOT: För att lära dig hur du känner igen en falsk seger samt hur du skiljer den från en äkta, klicka här.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy