Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sänkt hastighet på E4:an genom Jönköping

E4:an genom Jönköping används också som lokal väg.

Annons

Trafikverket planerar för att införa de nya hastigheterna under hösten 2020. Under våren utreder Trafikverket bland annat en höjning av hastigheten på E4 genom nästan hela Småland, mellan Strömsnäsbruk i söder och Jönköping i norr.

Under våren utreder Trafikverket bland annat en höjning av hastigheten på E4 genom nästan hela Småland, mellan Strömsnäsbruk i söder och Jönköping i norr, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Under 2019 höjde Trafikverket hastighetsgränsen till 100 km/tim på 90 kilometer statlig väg i Sverige, och sänkte hastigheten från 90 till 80 km/tim på 1 110 kilometer statlig väg.

Under våren utreder Trafikverket en anpassning av hastigheten på E4 genom Småland. Förslaget går ut på remiss i början av maj till berörda kommuner, Region Kronoberg, Region Jönköping, Polisen och till flera andra aktörer.

Trafikverket planerar för att införa de nya hastigheterna under hösten 2020.

Sänkt hastighet Torsvik – Huskvarna södra

Anpassningarna på E4 förbi Jönköping innebär en sänkning från 90 till 80 km i timmen mellan Trafikplats Råslätt och Trafikplats Huskvarna södra. Från 110 till 100 km i timmen mellan Trafikplats Torsvik och Trafikplats Råslätt,

Annons

Annons

Trafikverket planerar under hösten åtgärder som ska gynna genomfartstrafiken på E4 förbi Jönköping. Mellan Trafikplats Ljungarum och Trafikplats A6 kompletteras vägen med ett så kallat additionskörfält som ska användas för lokala transporter, det arbetet beräknas vara klart 2021.

Många vägar byggs om för att vara säkrare för högre hastigheter, och det bästa sättet att minska risken för mötesolyckor är att mittseparera vägen med mitträcke. Där vägen är mötesseparerad kan hastigheten höjas från 90 till 100 km i timmen, och i vissa fall till 120 km i timmen.

Mittseparering genomförs där det är möjligt på det nationella stamvägnätet och har även fått en miljard kronor av regeringen till att under 2019-2022 samfinansiera trafiksäkerhetsåtgärder på det regionala vägnätet.

Höjd hastighet Strömsnäsbruk – Torsvik

Hastighetsanpassningarna gäller en höjning från 110 till 120 km i timmen genom nästan hela Småland, mellan Strömsnäsbruk i Markaryds kommun och Trafikplats Torsvik söder om Jönköping.

Ett tillfälligt undantag från höjningen till 120 km i timmen är sträckan Ljungby–Toftanäs där det just nu pågår ett arbete med att bygga ut till motorvägsstandard. Först när det arbetet är klart kommer även den sträckan kunna höjas till 120 km i timmen, det beräknas kunna bli under 2022.

Annons

Trafikverket planerar för att införa de nya hastigheterna under hösten 2020.

•3 Trafikplats Torsvik - Trafikplats Råslätt Sänkning 110 km i timmen. blir 100 km i timmen. •4 Trafikplats Råslätt - Trafikplats Huskvarna södra Sänkning 90 km i timmen. blir 80 km i timmen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy