Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Värsta varselmånaderna historiskt – Jönköping på femte plats

Annons

Mars och april är historiens två värsta varselmånader i Sverige. Varselvågen är högre än den värsta varselnoteringen någonsin, enligt en genomgång av siffrorna som Stockholms handelskammare har gjort. – Det är oerhört allvarligt och illavarslande, säger Stefan Westerberg seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

Totalt har 69 188 personer varslats om uppsägning under mars och april 2020. Jämför man med samma period förra året var 6 987 personer varslade om uppsägning.

– Vi tror att regeringssamarbetet kan och bör ha större beredskap för insatser för att hindra dessa varsel från att leda till nya arbetslösa. Det vore bra om man hade en sammantagen kostnadsram på omkring 400 miljarder kronor specifikt dedikerad för att rädda företag och jobb, säger Stefan Westerberg.

Annons

Annons

I Jönköpings län ligger siffran på 1225 procent, och hamnar på femte plats. Dock återfinns över hälften av alla lagda varsel i Stockholms län. Bland övriga län märks en snabb ökningstakt jämfört med föregående år i Norrbotten på 1 374 procent, Östergötland 1 263 procent och Uppsala 1 248 procent.

Det innebär också att varslen i mars och april ökat med 1 456 procent jämfört med samma period föregående år.

– Huvudstadsekonomin är oerhört viktig för hela landet och nu står den mitt i epicentrum för denna mycket negativa utveckling. Risken finns att varselvågen bara börjat och med tiden kommer skölja över resten av landet med samma kraft, säger Stefan Westerberg.

Stockholms Handelskammare menar att de åtgärder som regeringen så här långt lagt fram i grunden är bra – men för småskaliga och i exempelvis fallet med hyresstöd onödigt komplexa. Det skriver man i ett pressmeddelande.

– Just nu är tiden en oerhört viktig faktor och därför vore det värt enormt mycket om det likvida omställningsstöd som nyligen presenterades kunde komma på plats snabbare än så. I annat fall riskerar konkurser, varsel och i varsel som övergår i arbetslöshet snarare öka än minska, säger Stefan Westerberg.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy