Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gift har hittats i marken – park spärras av

Smedbyparken genomgår just nu ett rejält förbättringsarbete. Dock kommer delar av de insatserna som skulle göras att sättas på paus då kommunen fått kännedom om att marken i området kan vara förorenad.

Annons

I Smedbyparken i Huskvarna har det uppmätts halter av bly och PAH (polyaromatiska kolväten), samt förhöjda halter av kvicksilver. Området kommer tillfälligt att spärras av.

I februari fick kommunen kännedom om att marken i Smedbyparken kan vara förorenad. Den intilliggande Vapenvallen ligger på en gammal deponi och kommunen har de senaste åren gjort uppföljningar på hur förorenat området är.

Provtagningen i Smedbyparken gjordes som en del av detta arbetet, och dessa visar att förorening av främst bly och PAH (polyaromatiska kolväten) finns på vissa ställen i marken. En punkt visar även förhöjda halter av kvicksilver.

Annons

Annons

– De uppmätta halterna ligger över Naturvårdsverkets generella riktvärden men bedöms inte vara särskilt höga. Förra veckan gjorde vi kompletterande undersökningar av sandlådan i lekplatsen samt volleybollplanen, dessa prover visade inga föroreningar. Det innebär att det inte är någon direkt fara för människor att vistas i parken, säger Fredrik Svärd, miljöingenjör på Jönköpings kommun, i ett pressmeddelande.

Parken stängs av

Kommunen kommer fortsätta göra ytterligare undersökningar som ska ge en bättre bild av situationen. Det kan bli aktuellt att sanera en del av marken för att säkerställa att området även på längre sikt är säker att vistas i.

Kompletterande prover kommer att tas 18-19 maj. I samband med det kommer parken att stängas av.

– Innan midsommar ska en rapport vara färdig som kommer att ge en mer tydlig bild av föroreningssituationen och hur vi kan hantera det, säger Fredrik Svärd.

Eftersom det just nu pågår ett projekt med att utveckla Smedbyparken kommer delar av de insatserna som skulle göras att pausas fram tills kommunen har svaren från den kompletterande undersökningen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy