Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Konkurserna ökar men allt är inte nattsvart

Butiker och restauranger har drabbats hårt när det gäller konkurser visar en ny sammanställning.

Annons

Coronaepidemin märks tydlig på många håll i svenskt näringslivet. I Jönköpings län ökade konkurserna visserligen, men antalet var ändå begränsat.

Det är helt klart att näringslivet i Jönköpings län märker av den pågående pandemin. För många företag som kämpar för att överleva är det riktigt tufft och i vissa branscher är det helt klart värre än i andra.

– I april ökade antalet konkurser i länet med 29 procent jämfört med april förra året. Men bakom den dramatiska siffran handlar det ändå om ett litet antal företag, 18 i år mot 14 förra året, som gått i konkurs, säger Harald Stjerna, partner på kreditupplysningsbolaget Syna i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Jämför man utvecklingen i Jönköpings län med övriga Sverige ser man att utvecklingen inte är fullt lika negativ. I hela Sverige ökade konkurserna med 45 procent. Samtidigt ska man komma ihåg att det i vissa län syns ingen eller en mycket liten ökning av antalet konkurser. I exempelvis grannlänet Kalmar har antalet konkurser tvärtom minskat.

Sticker ut

– I Jönköping är det några branscher som sticker ut i förhållande till andra. Det är uppenbart att framför allt många butiker och restauranger har det mer kämpigt än andra, men även vissa tillverkande företag har problem, fortsätter Harald Stjerna.

De företag som gick i konkurs i april hade en sammanlagd omsättning på lite drygt 100 miljoner kronor och resulterade i att 66 personer förlorade sina arbeten.

Om man ser till den ackumulerade utvecklingen, januari till april, är utvecklingen för Jönköpings läns del negativ. Under perioden ökade antalet konkurser med 37 procent jämfört med samma tidsspann 2019.

– I början av året hade länet en positiv utveckling med ett förhållandevis litet antal konkurser. Men den utvecklingen bröts definitivt i mars och april då konsekvenserna av pandemin blev påtagliga för näringslivet.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy