Annons

Annons

Annons

Barnmorskan begär resning – domare kan ha varit jävig

Text

I mars fick barnmorskan Ellinor Grimmark, som vägrade utföra aborter, beskedet att hennes fall inte kommer prövas i Europadomstolen.

Nu begär hon resning, då en av domarna som tog beslutet kan ha varit jävig.

Barnmorskan Ellinor Grimmark, som vägrade utföra aborter, fick inte sitt fall prövat i Europadomstolen. Nu begär hon resning, då en av domarna kan ha varit jävig.

Ellinor Grimmark från Tenhult blev, enligt egen utsago, lovad en fast anställning som barnmorska på Värnamo sjukhus 2014. Men eftersom hon inte ville utföra aborter fick hon inte jobbet. Hon nekades även jobb på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping och Höglandssjukhuset i Eksjö.

Annons

Grimmark valde då att anmäla Region Jönköpings län till Diskrimineringsombudsmannen (DO), som kom fram till att det inte handlade om diskriminering. Fallet togs också upp i tingsrätten och Arbetsdomstolen, men även där fick regionen rätt.

I mars tidigare i år kom beskedet att Ellinor Grimmark även nekas prövning i Europadomstolen. I beslutet som togs ansågs det att Sverige agerat korrekt som lät rätten att abortera ofödda barn stå över den mänskliga rättigheten till samvetsfrihet.

Annons

Begär resning – domare kan ha varit jävig

Nu har Ellinor Grimmark skickat in en resningsansökan till Europadomstolen. Det är tidningen Världen idag som rapporterar att en huvudgrund till resningsansökan ska vara att en svensk domare, som var med och fattade beslutet, kan ha varit jävig.

Domaren i fråga, Erik Wennerström, var enligt Skandinaviska människorättsjuristerna (SHRL) generaldirektör för Brottsförebyggande rådet före 2018. I ett pressmeddelande som Världen idag tagit del av menar SHRL:s chefsjurist Ruth Nordström att Erik Wennerström under 2018 satt i insynsrådet vid Jämställdhetsmyndigheten, tillsammans med Sveriges kommuner och landstings vd.

– I deras årsrapport från 2017 uppges att Sveriges kommuner och landsting, det vill säga barnmorskornas motpart i Sverige, tillhörde myndighetens kärnnätverk. Myndigheten tilldelade också bidrag till Sveriges kommuner och landsting under det året enligt redovisning, säger Ruth Nordström.

Annons

Erik Wennerström anses även ha kopplingar till RFSU och Åsa Regnér, tidigare jämställdhetsminister och ordförande i RFSU.

– Samtidigt var Åsa Regnér jämställdhetsminister och uttalade sig starkt emot rätten till samvetsfrihet. Åsa Regnér var tidigare ordförande för RFSU, som fått bidrag av Jämställdhetsmyndigheten under 2018, och kopplingen mellan RFSU och Sveriges kommuner och landsting är stark. De skrev bland annat en debattartikel tillsammans mot våra klienter, säger Ruth Nordström.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan