Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköping

Coronapandemin har lett till allt fler konkurser

Antalet konkurser i Jönköpings län har ökat kraftigt under årets första sex månader. Ökningen är 31 procent jämfört med samma period förra året. Detta visar statistik från kreditupplysningsföretaget Syna.

Antalet konkurser i Jönköpings län har ökat kraftigt under årets första sex månader.

Bild: Elin Elderud

Annons

Anledningen till antalet ökade konkurser är coronapandemin. Antalet konkurser har ökat kraftigt i Jönköping län, men också i hela Sverige. I Jönköpings län har det ökat med 31 procent, och på riksnivå med 18 procent.

- Förklaringen är naturligtvis den pågående pandemin som framför allt i mars och april, men även till en del i maj, fått många företag att gå i konkurs. Särskilt hårt drabbade sektorer är rese- och besöksnäringen inklusive hotell, restauranger och konferensanläggningar som mer eller mindre över en natt tappade i stort sett hela sitt kundunderlag, säger Harald Stjerna, partner på Syna, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

- En annan bransch som haft det extra bekymmersamt är handeln, i första hand sällanköpshandeln med mindre butiker till skillnad från dagligvaruhandeln som tvärtom ökat sin omsättning. Även byggsektorn liksom tillverkningsindustrin, i båda fallen ofta underleverantörer till större företag, har under den senaste tiden fått ökade problem. Detta som en konsekvens av att stora delar av näringslivet i stort gått på sparlåga sedan i mars.

En procent

Under första halvåret av 2020 gick sammanlagt 3 770 företag i Sverige i konkurs. I Jönköpings län är det 97 företag som försatts i konkurs under det första halvåret jämfört med 74 företag 2019.

I juni ökade dock antalet konkurser med bara en procent.

- Nu återstår det att se om juni månads hoppingivande siffror på riksnivå fortsätter under juli och augusti, som av tradition brukar vara kämpiga för många företag, särskilt inom olika konsultverksamheter som då brukar ha låga intäkter, fortsätter Harald Stjerna.

Tidigare år har det visat att många företag klarar sig precis över sommarmånaderna, men får sedan svårt att återhämta sig under hösten och då brukar antalet konkurser stiga igen.

- Hur det kommer att bli framöver är beroende av om och i vilken takt som hjulen inom näringslivet börjar snurra igen. Det gäller både för Sverige och för länderna i vår omvärld som vi genom vår export är beroende av.

Annons

- Förhoppningsvis får vi se en återhämtning, men allt är beroende av hur coronaepidemin utvecklas. Får vi en andra våg i sommar och höst i många länder kommer det att få stor påverkan på näringslivet, både i världen som helhet och i Sverige, avslutar Harald Stjerna.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy