Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköping

Bankerydsbo vinnare i nationell fototävling – med vattenfall utanför Gränna

På onsdagen presenteras vinnaren i den svenska deltävlingen av Wiki Loves Earth 2020, en av världens största fototävlingar. Vinnarbilden är tagen av Anders Lundgren från Bankeryd, och föreställer Röttlefallet utanför Gränna.

Text: 

Foto: Anders Lundgren

Annons

Vinnarbilden har utsetts bland över 1.900 bidrag, från Abisko i nord till Trelleborg i syd. Arrangören, Wikimedia Sverige, har samarbetat med Svenska Unescorådet och Naturvårdsverket för att se till att det finns bra information om biosfärområden, naturreservat, naturminnen och nationalparker på Wikipedia och Wikidata i samband med tävlingen.

I tävlingen ingår för första gången biosfärområden, och vinnarbilden är tagen i Östra Vätterbranternas biosfärområde. Biosfärområden utses av FN-organet Unesco som arbetar för att hitta lokala lösningar på globala problem. Därför bidrar de konkret till genomförandet av FN:s strategi för hållbar utveckling, Agenda 2030.

– Det har varit spännande att se alla bilder från de sju svenska biosfärområdena. Jag är imponerad över bilderna och det har varit tydligt att det finns ett mycket stort lokalt engagemang i alla områden, säger Svenska Unescorådets generalsekreterare Anna-Karin Johansson.

Annons

Annons

– Eftersom biosfärområdena utgör hela 7 procent av Sveriges yta är det viktigt att människor känner att områdena angår och berör dem och detta tycker jag lyser igenom i många av bidragen.

Från Uppgränna till Tenhult

Östra Vätterbranterna sträcker sig längs förkastningsbranterna mot Vättern i Jönköpings kommun, från Uppgränna i norr till Tenhult i söder. Områdena kring Röttlefallet innehåller miljöer som är betydelsefulla för snäckor och insekter, och har en historia som sträcker sig mycket långt tillbaka i tiden.

2020 blev Jönköpings kommun utsedd till årets friluftskommun, och det kan deltagandet i Wiki Loves Earth ses som ett tecken på. Utöver Anders Lundgrens foto över Röttlefallet kom Bankerydsbon Dick Wåhlin på en sjätteplats, med en orrtupp under orrspel.

– Jag ställde upp i tävlingen för att jag tycker att det är viktigt att sprida information kring vår fantastiska natur, säger vinnaren Anders Lundgren.

Bidrar till fler fria bilder på nätet

Wikimedia Sverige är en ideell förening som verkar för fri kunskap, bland annat genom uppslagsverket Wikipedia. Att anordna fototävlingar som Wiki Loves Earth och Wiki Loves Monuments är ett sätt att verka för att illustrera uppslagsverkets artiklar, och bidra till fritt licensierade fotografier.

Annons

– Vi är övertygade om att fri kunskap bidrar till hållbar utveckling, säger John Andersson, verksamhetschef i Wikimedia Sverige.

I det här fallet har över 400 unika områden fotograferats, och på många av dem fanns tidigare inga fria bilder digitalt.

En jury har utsett de tio bästa bidragen från Sverige, som går vidare till en internationell final. Globalt har över 100.000 bilder på skyddad natur lämnats in till tävlingen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan