Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Nattstopp i kollektivtrafiken

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det blir nattstopp i kollektivtrafiken. Men inte i den omfattning som Vänsterpartiet har efterfrågat. Regionfullmäktige (25/8) beslutade att besvara Vänsterpartiets motion samtidigt som ansvarig nämnd givit ett uppdrag att låta Länstrafiken utreda frågan vidare och provköra nattstopp på några utvalda sträckor. 32 ledamöter röstade för ett besvarande, 8 röstade bifall till motionen och 1 ledamot avstod från att ta ställning i frågan. 

Annons

Annons

Nattstopp innebär att en resenär kan begära att få kliva av bussen mellan två hållplatser när det är mörkt ute. Chauffören avgör om det är säkert att göra ett stopp. Det är bara den resenär som begärt nattstopp som får kliva av när nattstoppet genomförs. Resenären får kortare väg att gå för att nå sitt hem i mörker samtidigt som man slipper obehaget att känna sig förföljd av någon annan. Detta har ökat den upplevda tryggheten för framförallt kvinnor och äldre i bland annat den kanadensiska storstaden Toronto men också i lilla Kalmar län där nattstopp sedan många år finns på plats. 

Nattstopp är uppskattat bland invånarna där det finns men även där det inte finns är människor positiva.  När P4 Jönköping frågade folk på stan i Jönköping om nattstopp, i ett direktsänt inslag, var reaktionerna från de intervjuade mycket positiva. Nattstopp har inte visat sig påverka vare sig resans punktlighet eller kostnad. Det är alltså på många sätt ett system som alla vinner på och ingen förlorar.

Vänsterpartiet ville införa möjligheten till nattstopp på alla bussar i regionen eftersom det är en viktig trygghetsfråga. Nu blir det inte så. Men det blir åtminstone ett försöksprojekt där ett antal linjer kommer att utreda och prova på nattstopp. 

Mikael Ekvall (V)

Regionråd

Annons

Annons

Till toppen av sidan