Annons

Annons

Annons

Streamingfestivalen 2020

Högt i Tak – bandet som vill krossa fördomarna om folkmusiken

Folkmusikbandet Högt i Tak vill sudda ut töntstämpeln inom folkmusiken. Den lokala gruppen med 35 medlemmar säger sig sticka ut från andra band inom samma genre. På musikfestivalen #supportyourlocal på Asecs ska de visa att folkmusik också kan rocka.

Gabriel Djärf, Mart Hallek, Nicklas Broström och Malin Parsmo är fyra medlemmar av totalt 35 i bandet Högt i Tak.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Robert Eriksson

Annons

Är folkmusik bara knätofsar och tjo & tjim?

Absolut inte, enligt medlemmarna i Högt i Tak.

– Vi är en folkmusikgrupp som sticker ut lite från mängden. Vi spelar olika sorters folkmusik, men på ett sett som inte är så vanligt. I vissa låtar blandar vi in elgitarr. Vi vill krossa fördomarna om folkmusik, säger Mart Hallek som är grundaren av bandet.

Allt började redan 1983 då bandet fungerade som en studiecirkel, men som idag är en förening där proffsmusiker blandas med glada amatörer.

Gruppen med hela 35 medlemmar, i åldrarna 16-35, är ett lokalt band som trivs tillsammans.

– Vi har jättekul och det är väldigt bra sammanhållning i och med att det är högt i tak, säger Mart Hallek.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Just namnet Högt i Tak kom till inför deras första spelning där någon utbrast att replokalen hade väldigt högt i tak. Namnet genomsyrar också bandets stil där musiken kan spreta lite, men på ett kontrollerat sätt.

Nu när det har varit stiltje med inbokade spelningar ett tag är de extra taggade på att delta, som enda folkmusikband, på musikfestivalen #supportyourlocal.

– Den här satsningen på Asecs är jättekul och eftersom det har varit dåligt med spelningar det sista så ska det bli extra kul, tycker Mart.

Mart Hallek är en mycket rutinerad ledare som har varit medlem i Jönköpings Sinfonietta och är numera lärare på SVF:s och Per Brahes musiklinjer.

Högt i Taks medlemmar ser det som en stor ära att få vara med i bandet med den skicklige och musikaliske ledaren.

– Mart är en väldigt inspirerande lärare och det är det som gör att vi fortsätter år efter år, säger gitarristen Nicklas Broström.

Bild: Robert Eriksson

Nicklas är en gammal rockmusiker och var länge en motståndare till folkmusiken, men efter att han hängde med Mart och testade var han fast.

– Jag tyckte det verkade rätt mossigt, men nu har jag insett att det här också är rock & roll. Det är ett jädra sväng i folkmusiken, säger han.

I helgen är det upp till bevis. På musikfestivalen #supportyourlocal på Asecs ska Högt i Tak slå hål på fördomarna och visa vad folkmusiken går för.

Annons

– Många tror att det är lite töntigt och kallar oss för knätofsar och allt vad det är, men folkmusik är så oerhört mycket. Världsmusik är ett annat ord. Men töntigt är det inte, menar medlemmarna i Högt i Tak.

Annons

Den 29-30 augusti livesänds festivalen gratis på vår sajt.

Vi spelar på streamingfestivalen:

Faith Kakembo

Johan Leidefors

Grand Royale

Högt i tak

Jennifer Boström

Delingo

Live In Color

LECC

Abe Adwar

Annons

Trapptoner

Tiffany Lorentz

Annielle

Karl Martindahl

Spring City

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan