Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Barn isolerades i hemmet i flera månader – föräldrarna var rädda för corona

Tre barn i Jönköpings län hölls isolerade i sitt hem i fyra månader, på grund av föräldrarnas oro för coronapandemin, rapporterar P4 Jönköping. Barnen har nu tvångsomhändertagits enligt lagen om vård av unga.

Text: 

Förvaltningsrätten beslutade att barnen skulle omhändertas enligt lagen om vård av unga, enligt P4 Jönköping. Arkivbild.

Annons

Enligt domen i Förvaltningsrätten ska barnen, som är i grundskole- respektive gymnasieåldern, ha hållits instängda av sina föräldrar under fyra månader, enligt P4 Jönköping. Barnen omhändertogs av socialtjänsten under sommaren, och det är det beslutet som nu har prövats i Förvaltningsrätten.

Annons

Barnen har skött sitt skolarbete hemifrån och ska ha hållits isolerade även från varandra i hemmet. Enligt Förvaltningsrättens dom ska ytterdörren ha varit igenspikad med plankor, men det nekar föräldrarna till. De menar att barnen hade kunnat gå ut om de ville.

Annons

Barnens företrädare i Förvaltningsrätten Mikael Svegfors vill inte säga var i länet familjen bor.

— Det går vi inte ut med med hänsyn till barnens bästa i ett sådant här känsligt fall. Barnen är nu omhändertagna och det är socialnämnden i den aktuella kommunen som har hand om fallet, säger Mikael Svegfors till tidningen.

Anledningen till föräldrarnas stora oro för coronapandemin ska enligt Svegfors grundat sig i att de följt nyheter om pandemin från sitt hemland, där restriktionerna är mycket hårdare än i Sverige.

Föräldrarnas advokat Andreas Hannah har inte kunnat nås för en kommentar.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan