Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Löfven ryter ifrån – skärper regler för nattklubbar: ”Det får vara slutfestat nu”

Sittande publik på högst 300 personer ska tillåtas på kultur- och sportevenemang.

Lättnaderna i coronarestriktionerna införs från den 1 november.

Däremot skärps reglerna för att stävja trängsel på nattklubbar.

Text

FOTO: Amir Nabizadeh/TT och Brennan Linsley/TT

Annons

Regeringen har beslutat om ett undantag i förbudet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på fler än 50 personer. För teater, konserter, biografer och sportevenemang med sittplatser ska publik på upp till 300 personer tillåtas med visst avstånd mellan dem.

Planen var tidigare att lättnaderna för kultur- och sportevenemang skulle ha trätt i kraft den 15 oktober. Då var det tal om att sätta taket till 500 personer. Men på grund av smittskyddsläget sköts beslutet upp och besvikelsen var stor i kultur- och sportvärlden.

Annons

Annons

Nu träder lättnaderna i kraft den 1 november i stället och taket blir lägre, 300 personer.

Däremot förbjuds åter offentliga danstillställningar med fler än 50 personer. Bakgrunden är att regeringen oroas av den senaste tidens rapporter om trängsel på nattklubbar.

- Det får vara slutfestat nu på nattklubbarna, och det måste vara det under den tid som krävs, säger statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff.

- För många brister, för mycket trängsel har rapporterats för många gånger från nattklubbar. Här sliter sjukvårdspersonal dag och natt, då blir det respektlöst att samma personal slår upp kvällstidningar och ser bilder från fullpackade dansgolv. Det håller inte, säger Löfven.

Ett tredje besked från regeringen är att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs med fem månader. Den skulle ha upphört vid årsskiftet.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan