Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktör Nikolics krönikor

Herman Nikolic
”Oavsett vem som utför kriminaliteten – eller vilka former den tar – så har du rätt att veta”

I dag inleder vi en granskning med anledning av den hemliga polisrapport som för någon månad sedan läckte till media. I rapporten, som JP och Jnytt har tagit del av, pekas närmare 40, vad polisen kallar, släktbaserade kriminella nätverk ut runtom i Sverige. Ett av dessa finns enligt polisens rapport i Jönköping.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Under några dagar kommer du som läsare av JP och Jnytt därför att kunna följa granskningen där påståenden och uppgifter ur polisens rapport matchas mot domar, experter och lokala polisföreträdares uppfattningar. Stämmer den bild som målas upp i rapporten? Finns det en organiserad brottslighet som länge gått under radarn för allmänheten i Jönköping – och spelar verkligen familjestrukturer en viktig roll i de här utpekade kriminella grupperingarna? Kort sagt: Hur ser läget ut på Jönköpings gator idag – och vad kan vi förvänta oss i morgon?

Kollektiv skuld hör inte hemma i ett modernt rättssamhälle

För dig som läsare finns det först några viktiga tankar att fundera på. Det svenska rättssystemet bygger på att individer ansvarar för sina egna handlingar och döms för de brott de begått. Kollektiva domar, där hela familjer eller släkter straffas för vad några individer i släkten gjort finns inte. Och det av en klok anledning. Kollektiv skuld hör inte hemma i ett modernt rättssamhälle. Oavsett om de kriminella nätverken till större eller mindre del innefattar individer som är släkt, så innebär inte ett visst ursprung eller en viss familjetillhörighet per automatik att man har gjort sig skyldig till ett brott. Tvärtom, de allra flesta människor i vårt samhälle begår aldrig något brott – oavsett efternamn. Men vi människor funkar ofta som så att vi dömer kollektivt – drar alla över en kam, ”guilt by association”. I den här rapporteringen ställs den problematiken verkligen på sin spets för oss på tidningen – och för dig som läsare.

Annons

Annons

Men om kulturell bakgrund och släktband påverkar hur individer i den kriminella världen tänker och agerar – så är det relevant för dig som läsare att veta. Om kulturell bakgrund och släktband dessutom påverkar strukturerna inom den undre världen i stort – så är det relevant för dig som läsare att veta. Om kulturell bakgrund och släktband är något som kort sagt präglar delar av polisens verksamhet i allmänhetens tjänst – så är det extremt relevant för dig som läsare att veta.

Du som läsare har helt enkelt rätt att veta vilka utmaningar lokalsamhället står inför

Därför måste vi som nyhetsförmedlare och granskare våga lyfta de frågorna. För oavsett vem som utför kriminaliteten eller vilka former den tar så ligger det i allmänhetens intresse att tidningen följer utvecklingen och informerar så snabbt, korrekt och precist som möjligt. Du som läsare har helt enkelt rätt att veta vilka utmaningar lokalsamhället står inför – oavsett om ämnet är lätt att hantera eller inte

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan